Troche pytań o silnik od XT 600 3TB

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
piotrek023
Lubiący błoto
Motocykl: XT 600 3TB, GPZ 500

Troche pytań o silnik od XT 600 3TB

Post autor: piotrek023 »

Witam.
Mam pare problemów ze swoją XT. Mam nadzieję, że pomożecie :)

~ Pytanie pierwsze :D

Czy zaznaczona na schemacie (czerwoną cyfrą 1) zębatka powinna się kręcić razem z całym wałkiem ? Czy powinna być ciasno osadzonana wałku (wprasowana ?) :niewiem:

Według schematu powinno się ją zakładać w tym miejscu a u mnie co prawda jest w tym miejscu ale nie idzie jej ruszyć ... Może ktoś ma skrzynie na wierzchu albo wie coś na ten temat ?

~ Pytanie drugie.

Czy w miejscu zaznaczonym na schemacie (czerwoną cyfrą 2) powinna być podkładka? na schemacie nie bardzo jakąś podkładke tam widać a u mnie była, a silnik pierwszy raz rozpołowiony.

Obrazek
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: Troche pytań o silnik od XT 600 3TB

Post autor: Gacek »

Nr jeden jest wprasowany , nr 2 o ile dobrze pamiętam :roll: znajduje się zabezpieczenie trybu nr 13 .Sorry tam nie ma zabezpieczenia ale czy jest podkładka miedzy wielowypustem jutro mogę zerknąć bo mam luźną skrzynkę :| .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
piotrek023
Lubiący błoto

Ok, dzięki Gacku.

Tak wygląda u mnie ta ''podkładka''

Obrazek

Obrazek

Mam następne pytanie. Myślicie że tigmajstry od spawania alu mi to naprawią ? Opłaca się to naprawiać czy kupować drugie kartery ? :panika:

Obrazek

Obrazek

Żeby tylko pospawali, dostęp do frezarki to ja mam żeby to ''wykończyć'' tylko czy spawanie w tym miejscu nie bedzie szkodliwe i czy to się opłaca?
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Spawaj bez obaw. Chyba podobny problem miał Tecza.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Widzę ze skrzynkę masz z nowszej wersji - co do tej podkładki w tym miejscu jeszcze nie spotkałem się w żadnej skrzyni z czymś takim .
W tym temacie viewtopic.php?f=2&t=603&start=60 kolega dzakson pięknie mi wytłumaczył co i jak .
Na twoim miejscu poczynił bym parę pomiarów wręcz złożył na sucho aby co i jak chodzi - podkładka w tym miejscu może spłycać zakleszczenie sprzęgiełek przy wpięciu 2 biegu .
אני לא צריך עזרה קומית,
Tecza
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 43f

Post autor: Tecza »

wspawaj ,a obrobisz ladnie drymelkiem psikniesz czarna farba i ani znaku nie bedzie.
A co do podkladki -to zdjecie ktore wrzuciłes z serwisowy nie przewiduje w tym miejscu podkladki ,to co tam widac to miejsce na kiel. Moze poprzedni wlasciciel zastosowal taki patent aby luz wzdluzny wyeliminowac, ale tutaj Gacek obeznany w tych sprawach
Awatar użytkownika
piotrek023
Lubiący błoto

Poprzedni właściciel nic tam nie wkładał bo pierwszy raz rozpołowiony ten silnik. :P według mnie ta podkładka kasuje luz wzdłużny ale nie wpływa na zazębianie sie sprzęgiełek. całkiem jak by tam miała być :F
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Skoro tak twierdzisz to nic mnie do tego :| jak podkładka wchodzi wew średnicą na zew bieżnie trybu przenoszącego 2 bieg to ok - tyle ze zwrócił bym na twoim miejscu uwagę czy nie jest rzeźbiona .Tak ogólnie po czym poznajesz ze kartery nie były ruszane (rozpoławiane ) ? .
Co do spawania trzymaka ślizgu powiem tyle pod tym miejscem znajduje się gniazdo łożyska wału a cisnieniowo odlewane stopy karterów , kap zawierają domieszkę magnezu i aby uzyskać prawidłowy przetop mogą wymagać spawania w komorze próżniowej inaczej będą zasmarkane Ale tu intuicja i doświadczenie spawacza ma duże znaczenie .
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
piotrek023
Lubiący błoto

Ok. A wie ktoś gdzie dostane łożysko na wałek sprzęgła to z rowkiem 6305N na allegro nic ciekawego nie ma tylko jakieś do maszyn rolniczych bez firmy wiec pewnie wykonywane dużym młotkiem u pana mietka.

Jaką firmę łożysk polecacie najlepiej z własnego doświadczenia ? Na skfie już się przejechałem, FAG dawał rade ale może coś lepszego jest. Słyszałem że dobre są timken i SNR ale nie wiem czy to prawda... :niewiem:

Jakie luzy łożysk się stosuje na skrzyni, wałku balansowym i wale ?

To że nie był rozpoławiany wnioskuje po tym, że na śrubach nie było żadnego śladu odkręcania, oryginalne łożyska, te blaszki do zaginania np na wale po dokręceniu itp.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Kolego wszystko to o co pytasz :bylo: na tym forum już niejednokrotnie poruszane i opisane . :bananasaluta:
אני לא צריך עזרה קומית,
ODPOWIEDZ