TTR przerywa, gaśnie, kopci

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w TT
ODPOWIEDZ
andrzeju
Lubiący błoto
Motocykl: TTR 600

TTR przerywa, gaśnie, kopci

Post autor: andrzeju »

Witam, wiem że takich tematów jest na pęczki tutaj na forum i ogólnie w necie. Jednak w moim przypadku jest nieco inaczej. Ale zacznę od początku.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=A6gPiZg ... e=youtu.be[/youtube]
Oprócz motoru ja nie ucierpiałem ani trochę. Koło było krzywe z przodu ale zdecydowałem że spróbuję dojechać. Kiedy odpaliłem furę zaczęła nierówno pracować, trochę mulić aż w końcu gasła. Zorganizowałem przyczepkę, w domu po oględzinach zdiagnozowałem oberwane króćce gaźnikowe. Trudno, częsta przypadłość, zamówiłem nowe. Kiedy miałem już wszystkie części, bo skoro motor i tak był rozłożony to zrobiłem parę poprawek, wszystko złożyłem do kupy.
I tu zaczyna sie cały problem. Yamaha pali tylko na ssaniu i to bardzo kiepsko, strzela w gaźnik i w tlumnik aż lecą "marchewy". Niesamowicie kopci, wyraźnie czuć olej. Zarzuca świece na czarno, grzeje się momentalnie, obroty skaczą, po dodaniu gazu "zawieszają się" i po chwili dopiero opadają. Ogólnie co chwila gaśnie.
Wczoraj został ustawiony rozrząd, był przestawiony o jeden ząbek ale problem nie zniknął a jedynie objawy się złagodziły, mniej się grzeje i minimalnie równiej chodzi.
Świeca jest ok, po przeczyszczeniu odpala a potem znowu ją zarzuca sadzą.
Gdzie dalej szukać problemu? Skąd nagłe kopcenie? Po wymianie króćców nie była robiona regulacja ale czy przez to byłyby tak drastyczne objawy? Co mogła zepsuć ta dość brutalna wywrotka?
Fihu

Re: TTR przerywa, gaśnie, kopci

Post autor: Fihu »

Nie latam na gumie, ale taka jazda nie pomaga silnikowi w prawidłowej pracy.
Możliwe że zwyczajnie przytarłeś motocykl ...
Krzsiek
Po ośki w błocie
Motocykl: TT600R 5CH

Post autor: Krzsiek »

W silniku z mokra miska wieksze szanse, w tym teoretycznie mniejsze.
kubas9311
Po kostki w błocie
Motocykl: yamaha ttr600

Post autor: kubas9311 »

Z suchą miską raczej ciężko żeby przez taką chwilkę zatrzeć motor :-) zresztą po to jest sucha miska żeby oleju było pod dostatkiem w różnych pozycjach motocykla :-)
andrzeju
Lubiący błoto

O smarowanie się nie ma co martwić, jest oleju pod dostatkiem a i sucha miska robi robote.

A problem rozwiązałem! Wstyd się przyznać, ale był to błąd przy składaniu. Nie wpiąłem takiego czegoś co ma kształt walca, wychodzą z tego dwa kabelki, czarny i czerwony. Uświadomiłem dzisiaj sobie że tego nie ma, wpiąłem i motor śmiga! Owszem, teraz trzeba wyregulować gaźnik bo ma za bogatą mieszankę chyba ale to już pikuś, całe popołudnie jeździłem :)
Krzsiek
Po ośki w błocie
Motocykl: TT600R 5CH

Post autor: Krzsiek »

Jak to taki duzy walec to nie wpieles kondensatora. Robi on tu to co miedzy innymi aku, czyli wygladza napiecie zasilajace modul. Bez niego pulsuje napiecie wychodzace z regulatora i w skrajnym przypadku mozna cos ubic w elektryce.
kamilol
Lubiący błoto

Post autor: kamilol »

Mógłbyś powiedziec jak regulowałeś gaźnik ,bo ja mam problem podczas wolnej jazdy na 1 lub 2 zaczyna strzelac i przerywac delikatnie dopiero jak wkrece ja na wyzsze obroty to dostaje jakby kopa i zaczyna normalnie jechac.
andrzeju
Lubiący błoto

Jako tako jeszcze tego nie robiłem, wczoraj jak na szybko poskładałem i już nie przerywała to delikatnie wkręciłem śrubę regulacyjną bo miałem wrażenie że dalej ją zalewa, pewnie to efekt wymiany króćców. Teoretyczny proces regulacji można chyba nawet na forum znaleźć w postach, sam nie umiem tego zrobić zbytnio i poproszę o pomoc ojca bo się zna. Zdam relację jak się z tym uporam.

Ogólnie sprzęt dostał jakby nowego powera, nie myślałem że to może być taki zrywny motor, aż byłem zaskoczony jak to teraz staje na koło, nareszcie jazda jest przyjemna. Postaram się dziś coś fajnego nagrać i pokażę wam ;)
Tecza
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 43f

Post autor: Tecza »

tak czy owak guma fajna ,ładny pion , szkoda ze akurat równo przed chlopakami gleba, ale dobrze ze Tobie nic
andrzeju
Lubiący błoto

Nastąpił przełom w sprawie mojej TTR. Zamówiłem czeski moduł w Ignitechu, paczka wysłana wczoraj popołudniu dziś wieczorem dotarła do mnie, jestem zdumiony sprawnością kurierów DHL :D
Motor odpala elegancko, nie to co na starej jednostce, aczkolwiek mam pewne problemy z ustawieniem gaźnika, już nie zalewa świecy a wręcz w drugą stronę, mieszanka jest zbyt uboga. Jednak to w zasadzie mnie już nie dotyczy, motor odkupił ode mnie ojciec. Czas szukać czegoś nowszego. Temat myślę można zamknąć.
ODPOWIEDZ