dziwny wygar
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: Yamaha tt 600 59x
dziwny wygar
Witam.po remoncie wydech stal sie okropnie glosny....mam tlumik basowy ale przed remontem byl znacznie cichszy...czym to moze byc spowodowane? Dodam ze wczesniej uszczelka pod glowica nalezycie nie trzymala ale czy to jest powodem???(szczelna glowica).wymieniona tez uszczelka pod cylindrem-wszystko szczelne.badz tu madry...poza tym ze moto jest glosne a od razu mowie ze nie chodzi tu o jakies przepalenie tlumika itp...poprostu dzwiek z wydechu jest teraz duzo potezniejszy az dziwny.ogolnie odpala i wkreca sie na obroty nie przerywa i to jest dziwne:()a moze to wina rozrzadu???? gaznik???(nie ruszany)co myslicie? czy to poprostu nalezyta kompresja i taki wygar?a dodam jeszcze ze remont dotyczyl dolu czyli korba itp.tlok nie ruszany ten sam.ktos mi powiedzial ze powodem moze byc to ze poprzednia uszczelka pod cylinder byla ciensza wiec teraz jest grubsza a co za tym idzie cylinder poszedl do gory... czy to moze byc powodem?
Przypomniala mi sie jeszcze jedna bardzo wazna rzecz w dochodzeniu.kiedys w tamtym sezonie w terenie pod duzym obciazeniem na 3 biegu dostal po zaworach az stracil na mocy i zaczal sie taki dziwny glosny dzwiek wiec go zgasilem.po odpaleniu bylo ok.Mysle ze to wazne po tym moze ktos bd wiedzial o co chodzi??wtedy pomyslalem ze sie przegrzal chwilowo czy cos...a teraz jest tak non stop po remoncie z tym ze bardzo go nie przetestowalem bo ewentualny mankament moglby zaszkodzic...wydaje mi sie ze moze to byc cos z pradem hm...ale nawet jesli z pradem to powodem moze byc przestawiony rozrzad. i tu zonk bo jak niby wtedy rozrzad mogl sie na chwile przestawic heh pomocy bo nie wiem czy jezdzic czy to norma....POMOCY
Przypomniala mi sie jeszcze jedna bardzo wazna rzecz w dochodzeniu.kiedys w tamtym sezonie w terenie pod duzym obciazeniem na 3 biegu dostal po zaworach az stracil na mocy i zaczal sie taki dziwny glosny dzwiek wiec go zgasilem.po odpaleniu bylo ok.Mysle ze to wazne po tym moze ktos bd wiedzial o co chodzi??wtedy pomyslalem ze sie przegrzal chwilowo czy cos...a teraz jest tak non stop po remoncie z tym ze bardzo go nie przetestowalem bo ewentualny mankament moglby zaszkodzic...wydaje mi sie ze moze to byc cos z pradem hm...ale nawet jesli z pradem to powodem moze byc przestawiony rozrzad. i tu zonk bo jak niby wtedy rozrzad mogl sie na chwile przestawic heh pomocy bo nie wiem czy jezdzic czy to norma....POMOCY
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600 2KF
Re: dziwny wygar
Może zawór wydechowy się nie domyka?
-
- Lubiący błoto
a to ciekawe to znaczy? zawory do regulacji czy to od dekompresatora???
-
- Lubiący błoto
ale pzry dodaniu gazu jest glosny ja puszczam chodzi ladniutko na wolnych obrotach....wykluczam:)
-
- Lubiący błoto
moim zdaniem bardziej bylyby sprwca ssace a nie wydechowe...
-
- Lubiący błoto
WCZESNIEJ CHODZIL TAK https://www.youtube.com/watch?v=q9NxljrRp5M
A TERAZ TAK
https://www.youtube.com/watch?v=WzPKStFh7D0
No i ludzie przeciez tlumika nie zminialem
A TERAZ TAK
https://www.youtube.com/watch?v=WzPKStFh7D0
No i ludzie przeciez tlumika nie zminialem

- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
-
- Lubiący błoto
z tego co wiem to nie;D;D ale wczesniej uszczelka pod glowica puszczala.po wymianie i jest zaje szczelna i teraz tak gra:) ze niby kompresja lepsza...
pawlo to moze byc powodem Twoim zdaniem?:)
pawlo to moze byc powodem Twoim zdaniem?:)
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
Wzrostowi kompresji zawsze towarzyszy zmiana dźwięku z wydechu i potwierdzi to większość użytkowników, która robiła już remont
U ciebie równie dobrze mógł się przy okazji rozpruć wydech i taki zbieg okoliczności potęgujący odczucia. Kumpel kiedyś miał wieczny problem z ori wydechem w CRF - raz wyleciała wata, innym razem nity postrzelały i rozsypał się całkiem, generalnie wesoło było
Także przypatrz się wydechowi
Jeśli moto lata bez problemu, świeca ma odpowiedni kolor, zawory i kanały wydechowe nie są białe to nie masz się czym martwić. Jeździj, obserwuj.

Jeśli moto lata bez problemu, świeca ma odpowiedni kolor, zawory i kanały wydechowe nie są białe to nie masz się czym martwić. Jeździj, obserwuj.
-
- Lubiący błoto
dzieki Pawlo to chcialem uslyszec;)