Yamaha XT125 Problem z Licznikiem

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
Andrzej86
Czyścioch
Motocykl: YAMAHA XT125X

Yamaha XT125 Problem z Licznikiem

Post autor: Andrzej86 »

Witam wiec tak zakupiłem Yamahe XT125X 05r i ma w niej problem z licznikiem nie pokazuje prędkości, wziąłem się za poszukiwania usterki wszystkie wiązki kable ok, na tapetę poszedl licznik i moim oczom ukazał sie taki obraz
ObrazekObrazekObrazekObrazek

spalony jakiś układzik który podejrzewam ze jest odpowiedzialny za zasilanie układu odpowiedzialnego za przetwarzanie impulsów z czujnika prędkości zdobyłem 2 licznik i ku mojemu zdziwieniu ten sam układ spalony :facepalm:

Mam prośbę do posiadaczy Yamah xt125 z elektronicznym licznikiem sprawnym czy mógł by ktoś zrobi zdjęcie płytki elektronicznej po otwarciu obudowy, lub napisać co to za część się spaliła żebym mógł kupić nowa i wymienić ,co do licznika czasem ciężko go otworzyć ale po otwarciu warto dodatkowo uszczelnić połączenie obudowy bo fabryczne uszczelnienie nie jest zbyt trwale
khargh
Czyścioch

Re: Yamaha XT125 Problem z Licznikiem

Post autor: khargh »

Wydaje mi się, że to jest chyba typowa przypadłość xt125. Sam niedawno kupiłem taki motorek ska żony, na szczęście z dobrym licznikiem. Oglądałem wcześniej inne egzemplarze i jeden miał wymieniony licznik po 4tys. Kolejny który oglądałem kurcze popsuł się tuż przed moim przyjazdem, a zrobiłem 400km żeby go kupić. Nowy licznik to koszt ok 1000pln. Może to kwestia wilgoci jeśli jak pisałeś oryginalne uszczelnienie nie jest najlepsze. Jak będę miał chwilę to spróbuję się do licznika dobrać ale ciężko mi określić kiedy może za tydzień lub dwa.
Pozdrawiam
Marcin
Andrzej86
Czyścioch

khargh był bym wdzięczny za fotki. Co do tej wady wydaje mi sie ze jest to spowodowane jazda bez aku lub wykończonym aku gdzie dostaje większe napięcie licznik i porostu pali ta część, ja juz potrzebuje tylko oznaczeń z tej części bo nie mogę dobrać odpowiedniej, bo namierzyłem co to powinno być tylko z mojej spalonej części szlo tylko kilka oznaczeń odczytać.
khargh
Czyścioch

Post autor: khargh »

Postaram się grzebnąć w ten weekend jeśli nie podstawie go do mechanika. Jeśli to za duże napięcie to może jakiś regulator na napięcia tam dołożyć. Kurcze przydałby się jakiś schemat tej płytki. Sprawdzę jeszcze w serwisówce może coś tam znajdę
Andrzej86
Czyścioch

Mi nie udało się namierzyć żadnego schematu licznika itp żeby odszukać oznaczeń podzespołów dlatego założyłem ten temat bo jak ktoś podeśle foto płytki będzie tez dla innych którzy będą tez szukać dlaczego nie działa licznik.
Andrzej86
Czyścioch

Witam sprawa z licznikiem rozwiązana, udało mi się namierzyć jaki warystor ma zakupić, po wymianie licznik pokazuje prędkości i wszystko wyświetla wiec temat można zamknąć/
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

To może podziel się od razu jakimiś konkretami, co by inni mieli jakiś pożytek z tego tematu ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ