Dziwny dźwięk z silnika
-
- Czyścioch
- Motocykl: TT600R
Dziwny dźwięk z silnika
Witam
Chciałbym poznać waszą opinię co może być przyczyną tego dźwięku z silnika? Zamieszczam link do Youtuba.[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rWxg-Yc ... e=youtu.be[/youtube]
Motocykl normalnie jeździ , ma moc, nie kopci, luzy zaworowe są ok. Wydaję mi się że ten dźwięk pochodzi ze sprzęgła. Czy ktoś z was się z czymś takim spotkał?
Chciałbym poznać waszą opinię co może być przyczyną tego dźwięku z silnika? Zamieszczam link do Youtuba.[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rWxg-Yc ... e=youtu.be[/youtube]
Motocykl normalnie jeździ , ma moc, nie kopci, luzy zaworowe są ok. Wydaję mi się że ten dźwięk pochodzi ze sprzęgła. Czy ktoś z was się z czymś takim spotkał?
- fakir
- Po kostki w błocie
- Motocykl: VFR750 & XT600 1VJ
Re: Dziwny dźwięk z silnika
Czy po wbiciu biegu i delikatnym puszczeniu sprzęgła tak aby silnik "ciągnął" dźwięk zanika?
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Niezły łomot
jak dla mnie ten przekaz jest nie wyraźny - piec się nie adekwatnie wysoko kręci jak na mój gust - (na ssaniu to skręciłeś )?
Osobne pytanie ? kiedy zmieniałeś ostatnio oliwę ,jak dla mnie zupełnie nic ewidentnie nie jest czytelne z twojego filmiku ,jak słyszysz ze dzwoni z okolicy sprzęgła kładź moto na lewą stronę demontuj prawą kapę i luknij w bebechy co i jak
.

Osobne pytanie ? kiedy zmieniałeś ostatnio oliwę ,jak dla mnie zupełnie nic ewidentnie nie jest czytelne z twojego filmiku ,jak słyszysz ze dzwoni z okolicy sprzęgła kładź moto na lewą stronę demontuj prawą kapę i luknij w bebechy co i jak

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
- terenowiecc
- Administrator
- Motocykl: LC4
Zbyt dużo raczej nie ocenimy po tym filmiku. Jak dla mnie słychać korbowód + coś z dołu.
Tak jak Gacek pisze, zajrzyj pod prawy dekiel. Dodatkowo sprawdź napinacz łańcucha rozrządu - na którym jest stopniu.
Tak jak Gacek pisze, zajrzyj pod prawy dekiel. Dodatkowo sprawdź napinacz łańcucha rozrządu - na którym jest stopniu.
-
- Czyścioch
Sprawdziłem napinacz jest obecnie na 9 ząbku. Napiszcie czy należy wypuscic olej z silnika jeżeli chciałbym ściągnąć prawy dekiel ten na sprzęgle? I czy trzeba tez wymieniac uszczelkę pomiedzy tym deklem a karterem przy montazu?
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: ttr 600
jak dasz na lewy bok to olej nie ucieknie, uszczelkę lepiej dać nową
-
- Czyścioch
Rozkręciłem tą pokrywę z prawej strony. Wrzucam tu filmik: [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=oCnzu4xp8O4[/youtube] A więc tak jak na filmie luźna jest ta nakrętka na sprzegle, zębatka od kopniaka i ta sąsiadująca z nia. Pozatym ta plastikowa żołta też ma luzy. Reszta wydaje się ok, żadnych luzów, Można też lekko minimalnie ruszać koszem sprzegłowym (w boki) ,w osi nie ma luzu. Zauważylem też ze na obwodzie tego sprzegła jest porysowana powierzchnia - tu zdjęcie
http://fotowrzut.pl/T52TWB72G6
oraz są lekkie ryski na obudowie wewnątrz- nie wiem czy to tak jest czy może ten kosz obciera o obudowe, wydaje sie mi to niemozliwe bo sprzeglo nie ma luzu osiowego.
http://fotowrzut.pl/T52TWB72G6
oraz są lekkie ryski na obudowie wewnątrz- nie wiem czy to tak jest czy może ten kosz obciera o obudowe, wydaje sie mi to niemozliwe bo sprzeglo nie ma luzu osiowego.
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
tom wszystko wskazuje moim zdaniem ze będziesz musiał jednak zdjąć kosz sprzęgłowy i obadać w stan łożyska pod koszem na wałku atakującym .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
- terenowiecc
- Administrator
- Motocykl: LC4
Wszystko wygląda super! Zębatka, którą ruszasz w 1:18 filmu nie ma luzu więc ok.
Łańcuch rozrządu też pojeździ jeszcze długo.
Ta żółta zębatka od pompy oleju tak "lata" i tak ma być - nie przejmuj się.
Natomiast te dźwięki z wcześniejszego filmu nie są normalne i trzeba szukać dalej.
Mając zdjęty dekiel (jeżeli jeszcze nie założyłeś) zdjąłbym docisk sprzęgła i zobaczył czy nakrętka na koszu sprzęgłowym nie jest luźna ale myślę, że gdyby tak było to dałoby się to zauważyć nawet na tym filmie.
Po filmie ciężko ocenić skąd to hałasuje - czy góra, czy dół. Raczej dół.
Proponuję wziąć stetoskop i sobie "poprzytykać" w różnych miejscach - odsłuchy mogą być na prawdę zaskakujące
Wspomniane przez Gacka łożysko może być jakimś tropem. Z jednej strony zdziwiłbym się gdyby było ono zmęczone i hałasowało. Z drugiej jednak strony ten dźwięk podchodzi jak dla mnie pod obluzowany tryb lub właśnie zużyte łożysko.
W każdym razie przyczyny szukałbym pod prawym deklem mimo wszystko ale niechaj się wypowiedzą jeszcze chłopaki, którzy lepiej ogarnięci w mechanice są. Powodzenia!
Łańcuch rozrządu też pojeździ jeszcze długo.
Ta żółta zębatka od pompy oleju tak "lata" i tak ma być - nie przejmuj się.
Natomiast te dźwięki z wcześniejszego filmu nie są normalne i trzeba szukać dalej.
Mając zdjęty dekiel (jeżeli jeszcze nie założyłeś) zdjąłbym docisk sprzęgła i zobaczył czy nakrętka na koszu sprzęgłowym nie jest luźna ale myślę, że gdyby tak było to dałoby się to zauważyć nawet na tym filmie.
Po filmie ciężko ocenić skąd to hałasuje - czy góra, czy dół. Raczej dół.
Proponuję wziąć stetoskop i sobie "poprzytykać" w różnych miejscach - odsłuchy mogą być na prawdę zaskakujące

Wspomniane przez Gacka łożysko może być jakimś tropem. Z jednej strony zdziwiłbym się gdyby było ono zmęczone i hałasowało. Z drugiej jednak strony ten dźwięk podchodzi jak dla mnie pod obluzowany tryb lub właśnie zużyte łożysko.
W każdym razie przyczyny szukałbym pod prawym deklem mimo wszystko ale niechaj się wypowiedzą jeszcze chłopaki, którzy lepiej ogarnięci w mechanice są. Powodzenia!
- przemek7912
- Lubiący błoto
- Motocykl: TT 600 E Begarda
a to nie przypadkiem klin na wale od strony sprzęgła