43f olej nie spływa do silnika
-
- Czyścioch
- Motocykl: xt600
43f olej nie spływa do silnika
witam
mam problem z xt600 43f, po spuszczeniu oleju i zalaniu nowym, olej nie chce zejsc ze zbiornika do silnika,
po odpaleniu olej dalej utrzymuje się w zbiorniku i nie dochodzi do filtra. ktoś się już spotkał z takimi objawami??
silnik jest po remoncie i po pierwszym zalaniu olejem wszystko było ok, przewody olejowe drożne, czy to może być wina pompy oleju??
mam problem z xt600 43f, po spuszczeniu oleju i zalaniu nowym, olej nie chce zejsc ze zbiornika do silnika,
po odpaleniu olej dalej utrzymuje się w zbiorniku i nie dochodzi do filtra. ktoś się już spotkał z takimi objawami??
silnik jest po remoncie i po pierwszym zalaniu olejem wszystko było ok, przewody olejowe drożne, czy to może być wina pompy oleju??
- fakir
- Po kostki w błocie
- Motocykl: VFR750 & XT600 1VJ
Re: 43f olej nie spływa do silnika
odpal na odkręconej śrubce nad pokrywką filtra oleju, ta wkręcana od góry,
lecz miej refleks ponieważ po chwili pracy silnika może z niej polecieć olej pod dużym ciśnieniem.
lecz miej refleks ponieważ po chwili pracy silnika może z niej polecieć olej pod dużym ciśnieniem.
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
-
- Czyścioch
własnie problem w tym że teraz go odpaliłem na jakieś 20s wogóle bez filtra i pokrywy i dalej nic
pytanie dodatkowe : czy po zalaniu zbiornika olejem i odkręceniu śruby spustowej z silnika, powinien zejść olej również ze zbiornika oleju?? bo po zalaniu zbiornika z silnika spływają mi jakieś 3 setki oleju
pytanie dodatkowe : czy po zalaniu zbiornika olejem i odkręceniu śruby spustowej z silnika, powinien zejść olej również ze zbiornika oleju?? bo po zalaniu zbiornika z silnika spływają mi jakieś 3 setki oleju
- fakir
- Po kostki w błocie
Ja kiedy zalewam silnik olejem po wymianie albo kiedy składałem silnik suchy, wlewam 1 litr do zbiornika i 1 litr do silnika, przez okienko rewizyjne w pokrywie alternatora,
pompa musi być zalana olejem, bo powietrza nie przepompuje
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
-
- Czyścioch
dzięki fakir
w końcu przelał przez filtr jak zalałem mu litr oleju przez otwór przy alternatorze
w końcu przelał przez filtr jak zalałem mu litr oleju przez otwór przy alternatorze
fakir pisze:Ja kiedy zalewam silnik olejem po wymianie albo kiedy składałem silnik suchy, wlewam 1 litr do zbiornika i 1 litr do silnika, przez okienko rewizyjne w pokrywie alternatora,
O co chodzi z tym okienkiem rewizyjnym?
Zawsze przy wymianie, olej wlewałem tylko w zbiornik, pod siedzeniem.Fakt, że do zbiornika wchodzi tylko część zalecanej ilości oliwy.Ale po odpaleniu motocykla, zbiornik się opróżniał i mogłem dolać resztę oleju.
Czyli co. Przez ten moment, zanim zaczęła pracować pompa,silnik pracował na sucho???
-
- Po ośki w błocie
- Motocykl: TT600R 5CH
Przy wymianie nigdy wszystkiego nie spuscisz. Trochę go zostaje w zakamarkach i wszystko jest tłuste. Po remoncie silnik jest suchy i pompa też, więc to inna sytuacja.
- fakir
- Po kostki w błocie
fryzjer pisze:fakir pisze:Ja kiedy zalewam silnik olejem po wymianie albo kiedy składałem silnik suchy, wlewam 1 litr do zbiornika i 1 litr do silnika, przez okienko rewizyjne w pokrywie alternatora,
O co chodzi z tym okienkiem rewizyjnym?
Zawsze przy wymianie, olej wlewałem tylko w zbiornik, pod siedzeniem.Fakt, że do zbiornika wchodzi tylko część zalecanej ilości oliwy.Ale po odpaleniu motocykla, zbiornik się opróżniał i mogłem dolać resztę oleju.
Czyli co. Przez ten moment, zanim zaczęła pracować pompa,silnik pracował na sucho???
może nie na sucho, ale bez ciśnienia oleju
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Ja z biegiem czasu wypracowałem sobie metodę dolewania oliwy w głowicę - przez pokrywę zaworu do regulacji zaworów ssących - na czapce zalega około 2 sety oliwy jak odpalamy silnik po remoncie to taki zabieg moim zdaniem jest jak najbardziej wskazany , przy wymianie oliwy tez można moto położyć na lewej stronie i o taką ilość więcej spuścimy z silnika .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.