XT 600 3TB, słabo pali na zimnym, odprężnik, pomocy

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
bekasek2
Lubiący błoto
Motocykl: YAMAHA XT 600 3TB

XT 600 3TB, słabo pali na zimnym, odprężnik, pomocy

Post autor: bekasek2 »

Witam. Opisze krótko co i jak. XT 600K 3TB zaraz po zakupie paliła czy na zimno, czy na ciepło tak samo - czyli wzorowo. Jedyny problem jaki z nią miałem to wyciek spod uszczelki pokrywy sprzęgła. Pomyślałem, że to żaden problem i zrobię to sam. Kupiłem uszczelkę, zabrałem się za rozbieranie. Rozebrałem co było trzeba, wyczyściłem, złożyłem. Linkę rozprężnika zdjąłem bez rozregulowania. Zalałem olejem, wszystko ok. I kiedy przyszło do odpalenia - zero odzewu. Kopałem i kopałem, a tu nic. Po długim czasie w końcu zaczęła łapać, odpaliła. Na zagrzanym silniku pali praktycznie za każdym razem a na zimnym trzeba się namęczyć. Stąd moje pytania:

-czy mogłem źle złożyć dekiel silnika? (chodzi o mechanizm wewnętrzny rozprężnika, czy pasuje tylko w jednym położeniu?)
-czy są jakieś czynności przy zabiegu wymiany uszczelki, o których zapomniałem?

Bardzo proszę o pomoc, bo chciałbym się cieszyć z użytkowania Yamaszki tak jak przed wymianą uszczelki :klnie:
bekasek2
Lubiący błoto

Re: XT 600 3TB, słabo pali na zimnym, odprężnik, pomocy

Jako że nikt może nie zna przyczyny tego problemu, dodam, że przy tym odpalaniu na zimnym potrafi czasem strzelić z tłumika. Jest to wersja 3TB z samym kopnikiem. Powiem jeszcze, że zacząłem jakby bardziej słyszeć zawory. Moc jest taka sama, obroty na odpalonym trzyma elegancko, nie przerywa ani nic z tych rzeczy. Pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
mlody
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600K 3TB '91

Post autor: mlody »

Zakręcasz kranik przed dłuższym postojem?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Zrób mu standardowy przegląd - świeca , luzy zaworowe , obadaj poziom paliwa w komorze plywakowej , poziom napięcia łańcuszka rozrządu i nie doszukuj się w wymianie uszczelki pokrywy przyczyny ;) .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
bekasek2
Lubiący błoto

mlody pisze:Zakręcasz kranik przed dłuższym postojem?
-Nie zakręcałem do tej pory. Cały czas był otwarty.
Gacek pisze:Zrób mu standardowy przegląd - świeca , luzy zaworowe , obadaj poziom paliwa w komorze plywakowej , poziom napięcia łańcuszka rozrządu i nie doszukuj się w wymianie uszczelki pokrywy przyczyny ;) .
-Świece sprawdzałem, na oko trochę zużyta, będę wymieniał na dniach, ale iskre ma całkiem sporą. Luzy, poziom napięcia łańcuszka i poziom paliwa dopiero będę badał. Po prostu trochę mnie dziwi, że to mógłby być zbieg okoliczności. Dzięki za odpowiedzi. A takie strzały z wydechu przy próbie odpalenia czym mogą być spowodowane?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

-Świece sprawdzałem, na oko trochę zużyta, będę wymieniał na dniach, ale iskre ma całkiem sporą. Luzy, poziom napięcia łańcuszka i poziom paliwa dopiero będę badał. Po prostu trochę mnie dziwi, że to mógłby być zbieg okoliczności. Dzięki za odpowiedzi. A takie strzały z wydechu przy próbie odpalenia czym mogą być spowodowane?
Szukasz konkretnej odpowiedzi ? :roll: zapytaj pana Boga on ponoć wszystko widzi udzieli wyczerpującej informacji :|.
Wybacz ten zwrot ale wielowątkowość występowania pewnych negatywnych zjawisk-objawów-awari nie jest taka jednoznaczna na szybko naklepię ci tutaj delikatne info jakie z pewnością odnajdziesz wertując tematy stronice forum :
Duza iskra - nie jest jednoznaczna z poprawną (osobiście nie muszę nawet jej widzieć - słyszę ją ) przycięty - ucięty klin na kole magnesowym lekkie przestawienie zapłonu wywołane przesunięciem kola magnesowego moze skutkować jak zużyta świeca przestawiając zaplon :P dalej wkraczając w swiat bebechów wykończony rozrząd lub zawory tez zrobią podobną robotę , zużyte pierścienie wynikający z ich nieszczelności niedosyt kompresji tez utrudnia na zimnym piecu życie , w pewnych warunkach mozna by się pokusić o stwierdzenie co się bardziej opłaca :roll: jeździć na tym czy się znać i jeździć :P - mam dalej strzelać ci dupy ? i klepać kolejny post swoim nie zamykającym się na tym forum dziobem :facepalm: .
Pewne manewry (badania) przy poprawnej interpretacji wykluczą ci elementy które mogą wpływać na takie skutki -działaj, pytaj i pisz na tym forum jest kupę ludzi którzy chętnie ci pomogą :D .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
bekasek2
Lubiący błoto

Gacek pisze:
Szukasz konkretnej odpowiedzi ? :roll: zapytaj pana Boga on ponoć wszystko widzi udzieli wyczerpującej informacji :|.
Wybacz ten zwrot ale wielowątkowość występowania pewnych negatywnych zjawisk-objawów-awari nie jest taka jednoznaczna na szybko naklepię ci tutaj delikatne info jakie z pewnością odnajdziesz wertując tematy stronice forum :
Duza iskra - nie jest jednoznaczna z poprawną (osobiście nie muszę nawet jej widzieć - słyszę ją ) przycięty - ucięty klin na kole magnesowym lekkie przestawienie zapłonu wywołane przesunięciem kola magnesowego moze skutkować jak zużyta świeca przestawiając zaplon :P dalej wkraczając w swiat bebechów wykończony rozrząd lub zawory tez zrobią podobną robotę , zużyte pierścienie wynikający z ich nieszczelności niedosyt kompresji tez utrudnia na zimnym piecu życie , w pewnych warunkach mozna by się pokusić o stwierdzenie co się bardziej opłaca :roll: jeździć na tym czy się znać i jeździć :P - mam dalej strzelać ci dupy ? i klepać kolejny post swoim nie zamykającym się na tym forum dziobem :facepalm: .
Pewne manewry (badania) przy poprawnej interpretacji wykluczą ci elementy które mogą wpływać na takie skutki -działaj, pytaj i pisz na tym forum jest kupę ludzi którzy chętnie ci pomogą :D .

-To, że pytam o przyczyny takich problemów oznacza, że nie mam czterdziestoletniego stażu w mechanice motocyklowej. Nie znam się jeszcze na wielu rzeczach, stąd te pytania. I nie, nie musisz "strzelać mi dup".

Jeszcze tylko jedno pytanie do forumowiczów. Czy ten rozprężnik przy kopce, cały jego mechanizm w deklu sprzęgła, można ustawić w złym położeniu i w taki sposób złożyć do silnika? Cały czas mi to w głowie siedzi. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mlody
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600K 3TB '91

Post autor: mlody »

Jeżeli nie grzebałeś przy tym po zdjęciu dekla i założyłeś tak jak było to nic nie powinno się przestawić.

A kopka jak chodzi? Lekko od samej góry? Spójrz na linkę czy ją napina.
bekasek2
Lubiący błoto

Witam. Sprawa rozwiązana. Wyczyściłem filtr powietrza, wyregulowałem linkę rozprężnika, wymieniłem świece na nową NGK katalogową, i odpaliła na zimnym praktycznie od kopa. Chodzi elegancko. :happy: Sprawdziłem przy okazji naciąg łańcuszka rozrządu - jest na 10 ząbku, więc chyba jeszcze trochę polatam (z tego co wiem jest 17). Wyjeździłem się dzisiaj jak dzik :P
i tak przy okazji szukam prawej osłony baku :D bo moja trochę ucierpiała.
Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ