Ciezko odpalic zima, normalne??

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Sadek87
Czyścioch

Ciezko odpalic zima, normalne??

Post autor: Sadek87 »

Mam takie pytanko bo slyszalem ze sporo osob ma taki problem.
Jak jest zimna i dlugo byl nieodpalany trzeba dlugo krencic i jak zalapie to gasnie po chwili.
Czy to poprostu nieprawidlowa regulacja?
Zauwazylem tez ze jak spuszcze paliwo z gaznika i na nowo zalej to odpala odrazu bez problemow.
Awatar użytkownika
bohun
Po kostki w błocie
Motocykl: XL600V PD10

Re: Ciezko odpalic zima, normalne??

Post autor: bohun »

Ja tak mam cały rok gdy dużej nie jest odpalany i zastosowałem pompkę ręczniaka jak przeleje benzynę w gaźniku to pali od razu. Obrazek
Kto prędko daje, ten 2 razy daje.
Awatar użytkownika
zwierzak1994
Lubiący błoto
Motocykl: XT 600 Supermoto
Kontakt:

Post autor: zwierzak1994 »

bohun pisze:Ja tak mam cały rok gdy dużej nie jest odpalany i zastosowałem pompkę ręczniaka jak przeleje benzynę w gaźniku to pali od razu. Obrazek
Witaj, mam taki sam problem, jak troche postoi to koniec nie chce zagadać, jak spuszcze paliwo i zaleje, odpala. Zaciekawiła mnie ta pompka którą zastosowałęś, w jaki sposób to działa, do czego jest podłączone itd, kompletnie nie wiem jak to ma działać i skąd pobierać paliwo ? a gdzie je dawać.
Czekam na info, dzięki :mrgreen:
Lewa w góre ! Zwierzak.
Awatar użytkownika
tomaszn22
Czyścioch
Motocykl: XT600 1994

Post autor: tomaszn22 »

Podepnę się pod temat.
Cały zeszły sezon odkąd kupiłem swojego XT miałem taki problem że jak moto ostało kilkanaście dnie bez odpalania to bardzo ciężko się go odpalało a czasem nawet nie dało, problem dotyczył każdych warunków zimy jak i lata. Problem rozwiązałem u siebie w tym sezonie. Dawniej nie zakręcałem kranika po jeździe, odkąd zakręcam kranik po jeździe , to choćby moto stało 4 miesiące to odpala bez kłopotu. Nie jestem wstanie wytłumaczyć dlaczego tak jest .
Awatar użytkownika
zwierzak1994
Lubiący błoto
Kontakt:

Hmm, też tak musze popróbować, ale ciekawi mnie zestaw tajemniczej pompki kolegi z forum, jakie jest jej podłączenie, na mój rozum jest to zwykły przewód z kranika do zbiornika na którym zamontowana jest tak pompka. Podczas naciskania zasysa paliwo ze zbiornika ( a jest z czego, z kranika też leci konkretnie ) i pompuje je do gaźnika mimo tego że komora pływakowa jest już zapełniona ?
Taka jest moja dzisiejsza rozkmnia, ale pewny nie jestem, także czekamy na kogoś mądrego ;d. pozdrawiam
Lewa w góre ! Zwierzak.
Awatar użytkownika
bohun
Po kostki w błocie
Motocykl: XL600V PD10

Post autor: bohun »

Działanie pompki jest banalnie proste. Pompka jest podłączona po między kranikiem,a gaznikiem. gdy chcemy przelać gaznik tak zeby paliwo wyplyneło węzykiem namiaru to pompujemy naciskając pompke drugi kranik w tym czasie najlepiej zamknąć. mi odpala wtedy od strzala. w poprzedniej tez mialem taki problem. pompki takie sa w autach z silnikiem diesla. :biker:
Kto prędko daje, ten 2 razy daje.
Awatar użytkownika
zwierzak1994
Lubiący błoto
Kontakt:

Dzięki za odpowiedż, a i przepraszam za telefon. Numer dorwałem w jakimś ogłoszeniu na google. Nie mogłem odebrać. Przepraszam. DZIEKI JESZCZE RAZ !! :confetti:
Lewa w góre ! Zwierzak.
lbsenduro
Czyścioch
Motocykl: tt600e belgarda

Post autor: lbsenduro »

zwierzak1994 pisze:Dzięki za odpowiedż, a i przepraszam za telefon. Numer dorwałem w jakimś ogłoszeniu na google. Nie mogłem odebrać. Przepraszam. DZIEKI JESZCZE RAZ !! :confetti:
Przepraszam ,ze tu sie podpinam,ale na temat karanika nie wiele moge znalesc(rylem) w tt nic w xt chodz to :)
Bardzo prosil bym o podpowiedz w jakiej pozycji kranik jest off/on/rezerwa belgarda 94r nigdy nie uzywalem a problem widze tez tu moze byc.dziekuje z gory i pozdrawiam
Awatar użytkownika
motoser
Lubiący błoto

Post autor: motoser »

Poziomo wylaczony, do gory rezerwa, dol otwarty :)
lbsenduro
Czyścioch
Motocykl: tt600e belgarda

Post autor: lbsenduro »

motoser pisze:Poziomo wylaczony, do gory rezerwa, dol otwarty :)
dziekuje za pomoc wiem,ze to banalne, ale to pierwsze moto i niewiele info jest na jego temat.raz jeszcze dziekuje za szybka reakcje :)
ODPOWIEDZ