problem z wydechem !

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
bangbang

problem z wydechem !

Post autor: bangbang »

No mam taki troche nietypowy problem , sprawilem sobie ostatnio tłumik przelotowy wymiary: Długość całkowita: 500 mm
Długość puszki: 400 mm
Średnica puszki: 120 mm
Średnica końcówki: 50 mm
Średnica i długość rury dolotowej: 50 mm

i po zamontowaniu i odpalniu rewelacja , nie wiem czy mi sie wydaje ale jakby moc wzrosła bo szybciej się zabiera....

tylko po wkręcaniu na obroty z wydechu sypią się marchewy a kolektor się zburaczył :( :( :( :(

niemam do niego db-kilera ale można go dokupić i tu moje pytanie czy spowolni on przepływ spalin bo z tego co domniemam ten własnie swobodny przelot tak właśnie buraczy kolektor ,

poprzedni tłumik samoróbka miał mniejsza średnice i niebyło takich problemów

miał już ktoś taka sytuacje,? co radzicie zrobić ?
ps.kolega ma XTZ 750 i ten sam komin i lata bez db-kilera i niema takiego problemu
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: problem z wydechem !

Post autor: Gacek »

Ja bym to nazwał bardzo typowym problemem - wynikającym z niekompatybilności końcówki wydechu do całej reszty. Mogę sie tylko domyślać co oznaczają słowa marchewy i buraczy kolektor :lol: moze uzyj innych mniej slangowych terminów to ktoś ci pomoze tym nietypowym problemie :mrgreen: .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
kyrtap87
Lubiący błoto
Motocykl: Jiaji HT 50 QT

Post autor: kyrtap87 »

zapodaj foty linki jaki wydech itd
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Po zmianie wydechu wypada wyregulować gaźnik. Marchewy i czerwony kolektor to efekt spalania się paliwa w kolektorze :) Trzeba pokombinować trochę z ilością paliwa. Db killer spowolni spaliny, ale dźwięk będzie ciulowaty. Jedyna opcja spowolnienia spalin to zrobienie zwężki, najlepiej tu gdzie wydech łączy się z kolektorem. Dźwięk wtedy jest taki sam, a spaliny nieco zwalniają. Miałem właśnie coś takiego w 125 ;)
Obrazek
bangbang

Post autor: bangbang »

Pawlo pisze:Po zmianie wydechu wypada wyregulować gaźnik. Marchewy i czerwony kolektor to efekt spalania się paliwa w kolektorze :) Trzeba pokombinować trochę z ilością paliwa. Db killer spowolni spaliny, ale dźwięk będzie ciulowaty. Jedyna opcja spowolnienia spalin to zrobienie zwężki, najlepiej tu gdzie wydech łączy się z kolektorem. Dźwięk wtedy jest taki sam, a spaliny nieco zwalniają. Miałem właśnie coś takiego w 125 ;)
Dzięki za rady ! jutro zamontuje zweżenie ,i wrzuce potem film z pracy silnika z tłumikiem
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

bangbang jaki komin kupiłeś?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Chcesz zawęzać i tak wąski kolektor ? :lol: wyjscie z kolektora to pi razy drzwi 42 mm wiec nie dziw się z koncówka o przekroju 50 mm nie pracuje jak nalezy moim zdaniem lepszy efekt otrzymasz zawezając wylot koncówki czyli stosując tzw db kiler co i tak nie zmieni faktu ze bedzie to jak gra na loterii jezeli chodzi o poprawę parametrów osiągów silnika .
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Gacek pisze: moim zdaniem lepszy efekt otrzymasz zawezając wylot koncówki czyli stosując tzw db kiler co i tak nie zmieni faktu ze bedzie to jak gra na loterii jezeli chodzi o poprawę parametrów osiągów silnika .
Komin osiągów nie zmienia albo zmienia w bardzo małym stopniu, chyba, że zastosowano na nim jakieś blokady. Wydaje się, że jest lepiej, bo robi więcej huku ;) To nie jest 2T, że wydech potrafi dodać 15 kucy :D Co do db killera, moim zdaniem bez sensu. Dźwięk bardzo straci na basie i ogólnie będzie gorszy, a zapewne bangbang nie po to wymieniał komin, żeby chodziło gorzej niż przed zmianą ;) Z resztą przed kupnem db killera możesz sprawdzić jak będzie chodził poprzez wsadzenie w końcówkę np. klucza od grzechotki :lol: lub cokolwiek co zmieni średnicę wylotu. Ja tak sprawdzałem jak kombinowałem z wydechem.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Mam dorabiany przelot ma 42 mm srednica wew zewnetrznie eliptyczny 110 - 130 mm około 450 mm długosć puszki średnica wew taka jak wyjscie z kolektora wszystko wypełnione wełną do 4 t .Na koncu mam kryzkę zawezającą wylot do - 34 -36 mm (oprucz załamania końcówki).Przy budowie sugerowałem się tytanem Akrapović dedykowanym do wr - beszczelnie zerżnołem proporcje i wyglad .Wszystko chodziło z orginalnym kolektorem i jak by ta koncówka nie wprowadzała odczuwalnych efektów to jeździł bym na orginalnym bo odgłosy jakie wydaje motocykl mnie nie kręcą .Nie bedę tu pisał ze motocykl jest mocniejszy bo nie zaliczyłem hamowni - jednak to co miałem okazję odczuć to ze dynamiczniej się zbiera w niskim zakresie obrotów nie jest uciązliwie hałasliwy ,nie strzela ogniem w bebechy i nie wydaje dziwnych odgłosów przy zejsciach z obrotów w moim odczuciu zachowuje się poprawnie.Przejezdziłem na nim sporo kkm i nie zauwazyłem równiez jakiegokolwiek złego wpływu na tłok,cylinder,zawory i ich gniazda , . Koncówka jest wykonana w całości z nierdzewki i rozbieralna wiec zawsze mam otwartą sprawę aby coś modyfikować ew wymienić wełnę .
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
mateusz50007
Lubiący błoto
Motocykl: XT 600 Z TENERE 3AJ

Post autor: mateusz50007 »

Znajomy ma virago 750 po wypruciu tłumika miał podobny problem ale pojechał do warsztatu ustawili mu zawory i wszystko działa jak trzeba.
ODPOWIEDZ