RURKA OLEJU z prawej strony silnika???

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
BAdam
Lubiący błoto

RURKA OLEJU z prawej strony silnika???

Post autor: BAdam »

Witajcie!

Ponieważ xt i tt mają podobne silniki (a w dziale tt nie otrzymałem jeszcze opdpwiedzi) postanowiłem tutaj wrzucić moje pytanie, może ktoś z Was coś wie na temat tajemniczej rurki :)

robie remont góry silnika w tt600r z 98r. i dopatrzylem się, że nie mam zewnętrznej rurki oleju łączącej okolice filtra oleju (prawa pokrywa) z karterem (od góry), mocowanie tego końca znajduje się pod zbiornikiem oleju.

w katakogu "yamaha tt600r, microfiche 1998 - 2003" tą rurkę widać na stronie 6, numer części 22, nr katalogowy:
3AJ-13161-01-00, nazwa "Pipe, Delivery 1"

Rurka ta jest też pokazana w manualu do wersji tt600re z 2004.

Wg mojej orentacji, po przejżeniu manualu, ta rurka doprowadza olej smarujący "górny" wałek skrzyni biegów.

U mnie w okolicy filtra oleju jest wkrecona śruba do której ta rurka może być mocowana. Problem jest z drugim mocowaniem, bo wygląda na to że jest "fabrycznie" zaślepione(o ile to jest właściwe miejsce). Jest tam obok, co prawda taka klapka przykrecona na 2 śruby, widoczna też w microfiche, ale raczej tam sie tej rurki nie da podlączyć. Wszystko to jest słabo widoczne bo jest zasłonięte przez zbiornik oleju.

Przeglądałem w necie zdjęcia różnych tt i xt i tam takiej rurki nie zobaczyłem, ale te zdjęcia nie były zbyt dobrej jakości, więc mogłem ją przeoczyć.

I teraz pytania: kto coś wie na temat tajemniczej rurki? czy macie ją w swoich motocyklach? czy jednak nie była fabrycznie montowana? A jeżeli nie była to jak jest smarowana skrzynia biegów? i czy może warto tą rurkę wstawić? co o tym myślicie?

Dzięki i pozdrawiam!

BAdam
Awatar użytkownika
Trampek
Po kostki w błocie

Re: RURKA OLEJU z prawej strony silnika???

Post autor: Trampek »

Kiedyś 2KF, długo nic, potem 4GV, 5CH a tera znów nic
Awatar użytkownika
loko
Po kostki w błocie
Motocykl: TT600R

Re: RURKA OLEJU z prawej strony silnika???

Post autor: loko »

Już odp w dziale TT :) …. Te zdjęcia są zdradliwe bo boczna kapa jest od starej TT XT z magnezu lekkiej i węższej… i ona oryginalnie w kapie nie ma wejścia na tą rureczkę. Ten Pan ją widocznie dorabiał żeby zachować układ smarowania jak fabryka przewidziała..
motorynka(1996-1999)...jawka50(1999-2000)...mz150(2000-2001)...mz251(2001-2006)...gs500e(2003,5-2007)...TT600R(2007-
ODPOWIEDZ