Silnik bardzo mocno i bardzo szybko sie grzeje.
-
- Czyścioch
Silnik bardzo mocno i bardzo szybko sie grzeje.
Witam. Po odpaleniu motor strasznie szybko sie nagrzewa i to moim zdanie do zbyt wysokich temperatur. A kolektor wydechowy to czasami byl az czerwony. Teraz wymienilem tlok zawory zostaly dotarte i nietstey po odpaleniu nadal tak sie grzeje. Co moze byc przyczyna?? A i jeszcze jedna rzecz mnie dziwi wlalem 3 litry oleju inie ma jeszcze stanu. Motocykl Yamaha XT600E 3TB 1991r.
- ogur69
- Po kostki w błocie
Re: Silnik bardzo mocno i bardzo szybko sie grzeje.
jeśli wymieniałeś też filtr oleju powinieneś odkręcić na pokrywie filtra ugóry śróbke i odpalić silnik aby odpowietrzyć olej powinien wtedy siknąć .inaczej może niebyć obiegu i w zbiorniku w ramie na bagnecie będzie susza
ludzie dzielą się na czystych i szczęśliwych
-
- Czyścioch
Układ odpowietrzylem tak jak mowisz odrazu po zalaniu. Widac ze olej przelewa sie przez rame ale tak jakby razem z powietrzem tzn tak bulgocze.
- ogur69
- Po kostki w błocie
ma bulgotać umnie jest tak samo,musze zrobić jakieś 5km aby olej przepompowało do ramy,też wlewam około 3 litry
ludzie dzielą się na czystych i szczęśliwych
-
- Czyścioch
Sprawdzilem dzis czy pompa oleju jest dobra i jest ok. Tylko zastanawia mnie ta temperatura silnika. Moze cos gaznik?? i nawet nie ma sruby do regulacji paliwa. Ewentualnie moze jest ona ale jest ale zalana cyna bo dzis szukalem jej i nie widac. Mial ktos zalana cyna srube regulacji?
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
A na jakiej podstawie oceniasz temperaturę silnika? 

-
- Czyścioch
Organoleptycznie
Tzn wydaje mi sie zbyt goracy cylinder po krotkim czasie. A u was ile czasu cylinder nagrzewa sie na postoju do temperatury ze nie da sie go dotknac?

- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
Tak, cylinder nagrzewa się bardzo szybko, a o kolanku nie wspomnę, na ssaniu moment i się może rumienić
Ale za to olej w silniku jest dalej zimny (sprawdzone moim przezajefajnym termometrem oleju
), a nagrzewa się dopiero po przejechaniu kilku km-ów. Temperaturę silnika jak już sprawdzasz organoleptycznie, to sprawdzaj przez dotknięcie zbiornika oleju 

-
- Czyścioch
Sorki ze tak dlugo nic nie odp ale cos nie moglem pisac postow w temacie. Wiec tak. Sprawdzilem predkosc nagrzewania oleju i twierdze ze takze jest zbyt szybka. Po jakis 5 min jazdy nie da sie dotknac rurki od powrotu a w ramie jest tez bardzo goracy. Bede sie bawil z ustawieniem wysokosci paliwa w gazniku moze to cos pomoze. Jak ktos jeszczr ma jakies pomysly to niech pisze bo mi juz rece opadaja. Zdjecie srubki o ktora mi chodzi wstawie jutro.