Modul zaplonowy

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
bylek
Czyścioch

Re: Modul zaplonowy

Post autor: bylek »

Od Poldka moduły też montowano i jeździło, choć wiadomo - XT był mułowaty i sie przegrzewał... Co do usterki oryginalnego modułu: na 90% padł triak (tzw tranzystor mocy). Jak oddłubiesz elektronikę spod tej gumy czy żywicy (około 2cm od strony przewodów wystarczy) to Ci to wymienię za flaszkę :) albo pokieruję jaki triac kupić żebyś sobie sam mógł przelutować. Osobiście mam 3 niedziałające CDI na stanie, i jedyne co udało mi się w nich odsłonić to ścieżki i punkty lutownicze - druga strona modułu jest zbyt skomplikowana do oddłubania jak dla mnie :)
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Widzę ze coś kojarzysz w temacie modułu - mam pytanie ? czy orientujesz się czy oryginalnie obydwa zastosowane tyrystory są o takich samych parametrach ?
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
bylek
Czyścioch

Kurcze nie do końca rozumiem o co dokładnie Ci chodzi (może temu że za wcześnie dziś wstałem ;) ) Mógłbyś rozbudować swoje pytanie?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

W moim module od strony gniazd we /wy znajdują się dwa tyrystory ? tranzystory.Chciałem się zapytać czy orientujesz się czy są one jednego typu oznaczeniach czy o różnych ? bo u mnie moduł wygląda jak by w nim ktoś kopał :?
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
korny
Czyścioch
Motocykl: xt600

Post autor: korny »

bylek pisze:Jak oddłubiesz elektronikę spod tej gumy czy żywicy (około 2cm od strony przewodów wystarczy) to Ci to wymienię za flaszkę :) albo pokieruję jaki triac kupić żebyś sobie sam mógł przelutować.
ha! :D w zasadzie i tak nie dziala to zaraz zaczne wydziabywac zalewajke ;] a jak uda sie go ozywic to flache przesle poczta albo sam przywioze :browar:
bylek
Czyścioch

Gacek pisze:W moim module od strony gniazd we /wy znajdują się dwa tyrystory ? tranzystory.Chciałem się zapytać czy orientujesz się czy są one jednego typu oznaczeniach czy o różnych ? bo u mnie moduł wygląda jak by w nim ktoś kopał :?
Nie chcę być uważany za fachowca od modułów CDI bo takim nie jestem, jedynie trochę się orientuję w temacie. Na Twoje pytanie niestety odpowiedzi nie znam, bo z tego co pamietam to tylko jeden tyrystor ;/ Wiedzę na temat CDI możesz zaczęrpnąć ze znanej już na tym forum stronki http://www.transmic.net Po lewej w menu masz "Yamaha" - wchodząc tam masz odtworzony schemat CDI, natomiast w pozostałych opcjach menu pokazane "przepisy" na swój własny CDI :) Ja osobiście zmontowałem sobie CDI na 16f84 v 5.4 I o dziwo moto zapalił od razu po montażu, odpalił z dużo większą łatwością w porównaniu do oryginalnego modułu, a podczas jazdy różnice pomiędzy robionym a oryginalnym CDI były praktycznie nieodczuwalne a trwałość solidna - rok czasu tak jeździłem i żadnej usterki. Koszt wykonania - ok 35zł za części i 4h roboty :) Więc inwestycja warta rozważenia

Pozdro666
bylek
ODPOWIEDZ