Problem z odpaleniem
- RedGothic
- Po kostki w błocie
- Motocykl: YAMAHA XT 600 Z TENERE ^_^
Re: Problem z odpaleniem
ha ha ha ha upewniam sie tylko , z ta skrzynka trzeba spróbować w stylu ,,zostań bohaterem w swoim grażu"" hahahaahah

Było: Motorynka , Komar1973 , WSK 3 , SHL M11 , Yamaha TT600 4GV BELGARDA...
Lepiej umrzeć stojąc niż żyć na kolanach...
Jazda na motorze to najlepsza rzecz jaką można robić w ubranich...
- RedGothic
- Po kostki w błocie
W tym roku zrobilem generalny remont czyli szlif+nowy tłok+regeneracja głowicy teraz mialem ciagle problemy z odpaleniem , motocykl odkopywał i cofał mi w gażnik spaliny . Wkońcu zaprowadziłem motocykl do czarodzieja który niby ustawił poprawnie gaznik i cos przy elektryce sprawdził... Myk polega na tym ze motocykl po odpaleniu i rozgrzaniu super reagował na gaz ale nie dało sie ustawić jałowych obrotów to znaczy... raz miał za małe obroty raz za duze falował , czarodziej powiedział że gaznik jest już szmelcem i gdzieś łapie lewe powietrze
Jeszcze jak na złość teraz nie mogę odpalić motocykla , chodzi przez kilka sekund i gaśnie co może być przyczyną ? macie jaieś pomysły gdyż kompletnie nie mam juz pomysłu... Nurtuje mnie czy Gażnik może tak rozkalibrować się że nie nadaje sie do niczego ??
Jeszcze jak na złość teraz nie mogę odpalić motocykla , chodzi przez kilka sekund i gaśnie co może być przyczyną ? macie jaieś pomysły gdyż kompletnie nie mam juz pomysłu... Nurtuje mnie czy Gażnik może tak rozkalibrować się że nie nadaje sie do niczego ??
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
Może lewe ciągnie ci przez cięgno ssania? Artur opisywał taki przypadek viewtopic.php?f=2&t=1898&p=14170#p14090
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Panowie, nadal mam u siebie problemy z rozruchem i powoli mnie to wk..wia. Tak było przed remontem i tak jest teraz. Zimny, odstany silnik odpalam w ten sposób, że bez ssania 2-3 razy robię kilka obrotów silnika, później załączam ssanie i za 2-3 razem odpala. Nie mogę trzymać cały czas startera, bo się prędzej zaleje, albo akuś wydoi. Jak silnik ciepły, to też baaardzo rzadko pali od strzała. Też trzeba z 2-3 razy przytrzymać starter na 1-2 obroty wału. Jak będę trzymał cały czas, to nici z tego (no może czasami odpali). Zastanawiam się gdzie problem - gaźniki, czy elektryka? Zresztą z elektryką problemy są cały czas (ładowanie). Po przekręceniu kluczyka na "ON" napięcie spada z ok 12.5V nagle na ok 11.5V. Przy rozruchu ta wartość leci dodatkowo ostro w dół. Może z tego te "walenie" sprzęgła rozrusznika, bo z powodu małego prądu silnik próbuje się cofnąć (rozrusznik kręci zbyt wolno)?
właśnie... może sam sobie odpowiedziałem. Moto stoi od niedzieli, więc zepnę go kablami z aku samochodu i zobaczymy, czy coś się zmieni.
właśnie... może sam sobie odpowiedziałem. Moto stoi od niedzieli, więc zepnę go kablami z aku samochodu i zobaczymy, czy coś się zmieni.
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Na kablach odpalił od dotyku
Jeszcze co zauważyłem - im wyższe obroty tym mniejsze napięcie ładowania. Kombinuję regler, niema co cudować.

- RedGothic
- Po kostki w błocie
Jak sprawdzić cewke zapłonową? gdyż u mnie jest brak iskry albo strasznie słaba... ?
- RedGothic
- Po kostki w błocie
http://www.skuterfan.pl/?a=sklep.artykul&id=2 dobra sposób znalazłem
A macie gdzieś w manualu jakie wartosci powinny być ??
A macie gdzieś w manualu jakie wartosci powinny być ??
- Magic
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 600 E 1998
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: ttr 600
Witam, mam problem z odpaleniem TTR 600 na zimnym silniku - jak motocykl postoi 1-2 dni nie odpalany to trzeba kopac z 10 razy żeby załapał, na ciepłym silniku lub przy wysokiej + temperaturze motocykl pali od pierwszego kopa, dodam że wszystkie rzeczy które przyszły mi do głowy już zostały sprawdzone : świeca nowa, nowy filtr powietrza, kompresja jest taka jak powinna byc motocykl świeżo po remoncie silnika, gaznik wyregulowany wyczyszczony, króćce wymienione, zawory wyregulowane sprawdzona cała elektryka(w firmie w Ostrołęce) zapłon też ustawiony tak jak potrzeba, iskra jest mocna, jeszcze jedyna rzecz która przychodzi mi do głowy a nie została sprawdzona to ssanie, może jest tam jakiś oring który pękł i motocykl zasysa lewe powietrze i z tąd ten problem, ? odnosze wrażenie że tak jakby motocykl nie dostawał odpowiedniej ilości ssania, prosze o pomoc, przeczytałem już wiele forum ale nic konkretnego nie znalazłem,
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600 2KF
Jak odpalasz moto? Spróbuj najpierw "przekopać" bez zapłonu kilka razy, później załącz zapłon i kopnij porządnie. Ja u siebie w zimne dni muszę dodatkowo wkręcić o obrót śrubkę od wolnych obrotów.