Ustawienie rozrządu!

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
Aruś
Po kostki w błocie
Motocykl: HORNET 919

Ustawienie rozrządu!

Post autor: Aruś »

Witam. Prosze o fachową radę. Dzisiaj z ojcem przeciągnąłem nowy łańcuszek i ustawił się tak jak na zdjęciu nr 3.
Łańcuszek DID-a podobno najmocniejszy (SV)
Nie dociska całkowicie do żębatki
Ustawił się na 5 ząbku napinacza.
Czy te cechy mogą być tak krzywe czy nuszą być dokładnie poziome?I jeśli już to czy ta różnica się powiększy czy raczej zniweluje?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
qpa
Po ośki w błocie

Re: Ustawienie rozrządu!

Post autor: qpa »

teraz masz przestawiony rozrząd o jeden ząbek
Awatar użytkownika
zul
Po kostki w błocie

Post autor: zul »

Mozzliwe ze ma o jeden przestawiony. Czasami ciezko idealnie ustawic wtedy lepiej zeby bylo krzywo tak jak masz na zdjeciu.
pozdr
szpadyzor45
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600 2KF

Post autor: szpadyzor45 »

Spróbuj o jeden ząbek przestawić. Ale może się okazać, że równiej już nie ustawisz. Ja u siebie miałem podobnie. Cofnięcie o ząbek pogarszało jeszcze sprawe. U mnie chodzi na podobnie ustawionym jak u Cb.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Ustawienie sprawdź na założonym napinaczu. Jeśli rozluźni się łańcuch od strony przodu motocykla, to może być tak, że się o jeden nie zgra. Ja u siebie musiałem poprawiać.
Awatar użytkownika
Aruś
Po kostki w błocie

ArturS wyślij mi swój numer na PW jeśli mogę prosić:)
Tylko teraz Panowie pytanie czy w dobrą stronę jest przesunięty. Bo teoretycznie z prawej strony jest napinacz czyli podczas zużycia będzie go bardziej ściągać na lewo czy na prawo, różnica cech się pogłębi czy wyrówna ? :panika:
I czy da się przesunąc o ząbek nie ściągając magneta? jakoś pokombinować z wałkiem? Łańcuch już zakułem;/
Kto z was na pewno miał w tą stronę co ja cechy przesunięte?
Obrazek
Awatar użytkownika
-gumis-
Po kostki w błocie
Motocykl: YZ 250 F 2006r Alurama

Post autor: -gumis- »

Tłok górny martwy punkt. Na kole magnesowym znak pokrywający się z otworem w pokrywie.
Wałek rozrządu, krzywki w dół. Łańcuch zaczynasz naciągac/układac na zębatkę wałka od strony wydechu, czyli przeciwna strona napinacza. Ustawiasz na znaki wałek i paluch wciskasz w miejsce napinacza, symulując napinacz. Określasz czy trafiłeś z punktami. Jeśli coś ci nie gra przestawiasz o 1 ząb w porządanym kierunku. Ponownie paluch w miejsce napinacza. Jak jest OK zostawiasz i wkręcasz napinacz, jak jest gorzej niż wcześniej, wracasz do poprzedniej pozycji i tak ma byc.
Nie ma czegoś takiego ,że łańcuch będzie bardziej się rozciągac od strony napinacza czy odwrotnie.Napinacz jest po to ,żeby niwelowac luz rozciagniętego łańcucha na całej długości, a przestawianie faz rozrządu będzie sprawą naturalną dla rozciągającego się łańcucha. Jednak wygląda to tak, że wydłuży się droga reakcji/przeniesienia napędu z wału na wałek rozrządu.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Aruś pisze:ArturS wyślij mi swój numer na PW jeśli mogę prosić:)
Tylko teraz Panowie pytanie czy w dobrą stronę jest przesunięty. Bo teoretycznie z prawej strony jest napinacz czyli podczas zużycia będzie go bardziej ściągać na lewo czy na prawo, różnica cech się pogłębi czy wyrówna ? :panika:
I czy da się przesunąc o ząbek nie ściągając magneta? jakoś pokombinować z wałkiem? Łańcuch już zakułem;/
Kto z was na pewno miał w tą stronę co ja cechy przesunięte?
To, że łańcuch zakuty w niczym nie przeszkadza. Wystarczy, że odkręcisz dwie śruby zębatki i normalnie będziesz mógł ją zsunąć i przestawić w lewo. Za pierwszym razem miałem przesunięcie identycznie jak u Ciebie.Oczywiście śruby później na klej, bo jak się odkręcą od drgań, to będzie miazga. Poniżej foto z poprawki :lol:
Obrazek
Co lepsze, identyczną wpadkę miałem w remontowanym ostatnio chińskim skuterze 4T :lol: Tydzień temu znajomy mnie poprosił o poradę odnośnie podobnego skuterka - identyczny temat.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Tak to u mnie wyglądało po ustawieniu koła magnesowego w odpowiednim miejscu
Obrazek
https://picasaweb.google.com/1034218078 ... 7182625378
Awatar użytkownika
Aruś
Po kostki w błocie

U mnie troszkę bardziej przez to że nowy łańcuszek.
Generalnie moto poskładane, silnik o połowę cichszy, napinacz na 5 ząbku i ogółem jestem zadowolony :)
Dzięki za konkretną pomoc :P
Obrazek
ODPOWIEDZ