Ustawienie rozrządu!
- Aruś
- Po kostki w błocie
- Motocykl: HORNET 919
Ustawienie rozrządu!
Witam. Prosze o fachową radę. Dzisiaj z ojcem przeciągnąłem nowy łańcuszek i ustawił się tak jak na zdjęciu nr 3.
Łańcuszek DID-a podobno najmocniejszy (SV)
Nie dociska całkowicie do żębatki
Ustawił się na 5 ząbku napinacza.
Czy te cechy mogą być tak krzywe czy nuszą być dokładnie poziome?I jeśli już to czy ta różnica się powiększy czy raczej zniweluje?
Łańcuszek DID-a podobno najmocniejszy (SV)
Nie dociska całkowicie do żębatki
Ustawił się na 5 ząbku napinacza.
Czy te cechy mogą być tak krzywe czy nuszą być dokładnie poziome?I jeśli już to czy ta różnica się powiększy czy raczej zniweluje?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

-
- Po ośki w błocie
Re: Ustawienie rozrządu!
teraz masz przestawiony rozrząd o jeden ząbek
- zul
- Po kostki w błocie
Mozzliwe ze ma o jeden przestawiony. Czasami ciezko idealnie ustawic wtedy lepiej zeby bylo krzywo tak jak masz na zdjeciu.
pozdr
pozdr
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600 2KF
Spróbuj o jeden ząbek przestawić. Ale może się okazać, że równiej już nie ustawisz. Ja u siebie miałem podobnie. Cofnięcie o ząbek pogarszało jeszcze sprawe. U mnie chodzi na podobnie ustawionym jak u Cb.
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Ustawienie sprawdź na założonym napinaczu. Jeśli rozluźni się łańcuch od strony przodu motocykla, to może być tak, że się o jeden nie zgra. Ja u siebie musiałem poprawiać.
- Aruś
- Po kostki w błocie
ArturS wyślij mi swój numer na PW jeśli mogę prosić:)
Tylko teraz Panowie pytanie czy w dobrą stronę jest przesunięty. Bo teoretycznie z prawej strony jest napinacz czyli podczas zużycia będzie go bardziej ściągać na lewo czy na prawo, różnica cech się pogłębi czy wyrówna ?
I czy da się przesunąc o ząbek nie ściągając magneta? jakoś pokombinować z wałkiem? Łańcuch już zakułem;/
Kto z was na pewno miał w tą stronę co ja cechy przesunięte?
Tylko teraz Panowie pytanie czy w dobrą stronę jest przesunięty. Bo teoretycznie z prawej strony jest napinacz czyli podczas zużycia będzie go bardziej ściągać na lewo czy na prawo, różnica cech się pogłębi czy wyrówna ?

I czy da się przesunąc o ząbek nie ściągając magneta? jakoś pokombinować z wałkiem? Łańcuch już zakułem;/

- -gumis-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: YZ 250 F 2006r Alurama
Tłok górny martwy punkt. Na kole magnesowym znak pokrywający się z otworem w pokrywie.
Wałek rozrządu, krzywki w dół. Łańcuch zaczynasz naciągac/układac na zębatkę wałka od strony wydechu, czyli przeciwna strona napinacza. Ustawiasz na znaki wałek i paluch wciskasz w miejsce napinacza, symulując napinacz. Określasz czy trafiłeś z punktami. Jeśli coś ci nie gra przestawiasz o 1 ząb w porządanym kierunku. Ponownie paluch w miejsce napinacza. Jak jest OK zostawiasz i wkręcasz napinacz, jak jest gorzej niż wcześniej, wracasz do poprzedniej pozycji i tak ma byc.
Nie ma czegoś takiego ,że łańcuch będzie bardziej się rozciągac od strony napinacza czy odwrotnie.Napinacz jest po to ,żeby niwelowac luz rozciagniętego łańcucha na całej długości, a przestawianie faz rozrządu będzie sprawą naturalną dla rozciągającego się łańcucha. Jednak wygląda to tak, że wydłuży się droga reakcji/przeniesienia napędu z wału na wałek rozrządu.
Wałek rozrządu, krzywki w dół. Łańcuch zaczynasz naciągac/układac na zębatkę wałka od strony wydechu, czyli przeciwna strona napinacza. Ustawiasz na znaki wałek i paluch wciskasz w miejsce napinacza, symulując napinacz. Określasz czy trafiłeś z punktami. Jeśli coś ci nie gra przestawiasz o 1 ząb w porządanym kierunku. Ponownie paluch w miejsce napinacza. Jak jest OK zostawiasz i wkręcasz napinacz, jak jest gorzej niż wcześniej, wracasz do poprzedniej pozycji i tak ma byc.
Nie ma czegoś takiego ,że łańcuch będzie bardziej się rozciągac od strony napinacza czy odwrotnie.Napinacz jest po to ,żeby niwelowac luz rozciagniętego łańcucha na całej długości, a przestawianie faz rozrządu będzie sprawą naturalną dla rozciągającego się łańcucha. Jednak wygląda to tak, że wydłuży się droga reakcji/przeniesienia napędu z wału na wałek rozrządu.
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Kontakt:
To, że łańcuch zakuty w niczym nie przeszkadza. Wystarczy, że odkręcisz dwie śruby zębatki i normalnie będziesz mógł ją zsunąć i przestawić w lewo. Za pierwszym razem miałem przesunięcie identycznie jak u Ciebie.Oczywiście śruby później na klej, bo jak się odkręcą od drgań, to będzie miazga. Poniżej foto z poprawkiAruś pisze:ArturS wyślij mi swój numer na PW jeśli mogę prosić:)
Tylko teraz Panowie pytanie czy w dobrą stronę jest przesunięty. Bo teoretycznie z prawej strony jest napinacz czyli podczas zużycia będzie go bardziej ściągać na lewo czy na prawo, różnica cech się pogłębi czy wyrówna ?![]()

Co lepsze, identyczną wpadkę miałem w remontowanym ostatnio chińskim skuterze 4T

- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Kontakt:
Tak to u mnie wyglądało po ustawieniu koła magnesowego w odpowiednim miejscu

https://picasaweb.google.com/1034218078 ... 7182625378
https://picasaweb.google.com/1034218078 ... 7182625378
- Aruś
- Po kostki w błocie
U mnie troszkę bardziej przez to że nowy łańcuszek.
Generalnie moto poskładane, silnik o połowę cichszy, napinacz na 5 ząbku i ogółem jestem zadowolony
Dzięki za konkretną pomoc
Generalnie moto poskładane, silnik o połowę cichszy, napinacz na 5 ząbku i ogółem jestem zadowolony

Dzięki za konkretną pomoc