Głowica - polerowane kanały

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w TT
ralf
Po kostki w błocie
Motocykl: wr 500 ttr 600 exc 520

Głowica - polerowane kanały

Post autor: ralf »

wypolerowalem kanały ssace i wyrównalem wszystkie zadziory i ranty. 2 wieczory 44 żubry i naprawde nie spodziewalem sie tak fajnego efektu! motocykl lepiej reaguje na gaz i jest troszke mocniejszy. kanaly ssace polerujemy na gładko i robimy i delikatnie rysujemy w poprzek papierem sciernym!!!! polecam bo warto.
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Re: głowica-kanały

Post autor: terenowiecc »

ralf pisze:wypolerowalem kanały ssace i wyrównalem wszystkie zadziory i ranty. 2 wieczory 44 żubry i naprawde nie spodziewalem sie tak fajnego efektu! motocykl lepiej reaguje na gaz i jest troszke mocniejszy. kanaly ssace polerujemy na gładko i robimy i delikatnie rysujemy w poprzek papierem sciernym!!!! polecam bo warto.
Ja też lubię Żubra :mrgreen: :browar:
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

:shock: - gratuluję mocnej głowy - przy tej ilości :browar: chodził bym 2 dni do tyłu i pewnie nic nie zrobił :lol: .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
Kula
Po ośki w błocie
Motocykl: XR 400R

Post autor: Kula »

Jakim papierem ściernym polerowałeś?
Motorynka -> Simson S51 -> Suzuki Dr 125 SE -> Honda Varadero 125 -> Pełnoletnia Yamaha XT 600 -> XR 400R
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha XT 600 43f

Re: Głowica - polerowane kanały

Post autor: maciej82 »

masz jakieś fotki :slinka:
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Właśnie, fotki prosimy :D Będę rozbebeszał silnik w czarnuchu, to bym od razu zadziałał jeśli to coś daje.
ralf
Po kostki w błocie
Motocykl: wr 500 ttr 600 exc 520

Post autor: ralf »

kurde 4 zubry :lol: fotek niestety nie mam.. na pierwszy strzal szlifowanie takim kompletem kamieni na wiertarke tylko nie za grubymi bo wyrywa doslownie material. szlifowac i strac sie wyrownac wszelkie pozostalosci odlewu. sporo tez zabawy jest z wyrównaniem gniazd zaworowych. wiadomo,ze trzeba je szlifowac z glowa w tym wypadku najlepiej jeszcze bez zubra. nastepny etap to taki krazek z papieru sciernego nr 60 na wiertarke . nastepnie na paluchy papier 80,100,400 i 800. szmatka i pasta zaworowa. jak juz bylo lustro papier 800 i rysy w poprzek kanałów. podobno niezbedne bo mieszanka sie nie osadzi i bedzie problem z odpaleniem. kanaly wydechowe na lustro. ich nie ruszalem.mam za grube paluchy... :) dzis polatalem troszke i róznice czuje wyraznie i napewno moto lepiej odpala. aaa.... niwelujemy koniecznie róznice srednicy miedzy króćcami a głowica. po tym zabiegu moje 43 konie zamieniły sie w 43 żubry :lol: nastepny zabieg to beda gazniki od raptora 660 ;)
Awatar użytkownika
lisek666
Po kostki w błocie
Motocykl: trx400ex sportrax

Post autor: lisek666 »

ralf z gaźnikami też kiedyś chciałem zrobić mod ale brakło czasu,gdy by nie głowica chłodzona cieczą w 660 to by u mnie w tt-ce już siedziała tak to dupa;/ różnica po zmianie czapki była by ogromna :panika:
tt600,trx400.KOMAR pędziwiatr;)
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

A przyglądał się ktoś może sprawie portingu głowicy? Czy np. kanały wydechowe są równe kolektorom? Bo kiedyś się nad tym zastanawiałem jak bardzo się do tego przyłożyli :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Nie wiem ale ja u siebie nie osiągnąłem efektu lustra - głównie używałem dremla i adekwatnych końcówek na koniec próbowałem filc z pastą .I tak po zdjęciu niedoróbek musiałem króćce dojechać około 1mm po obwodzie aby zniwelować rant.Gniazda zaworowe to masakra jak to u mnie było zrobione przez fabrykę - ostre kanty wchodzące w kanały wszystko frezikami byłem zmuszony wyprowadzać bo kamień schodził w mgnieniu oka .Jak dla mnie łatwiej było mi caly silnik pozbawić się powłoki niż robić kanały - graty ralf za tempo 8-) .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
ODPOWIEDZ