sprzęgło xt600 kilka pytan i problemow
-
- Lubiący błoto
sprzęgło xt600 kilka pytan i problemow
Witam wszystkich!
Ponieważ ostatnio zaczęło ślizgać mi się sprzęgło to postanowiłem je wymienić. Kupiłem wiec komplet z Lucasa(a co ku###!!) zamontowałem wszystko i się okazało ze jest problem jeszcze większy niż wcześniej z luzem który ciężko znaleźć i biegi chodzą dość twardo. Mam wiec kilka spostrzeżeń którymi chce się z wami podzielić i mam nadzieje ze wspólnymi siłami nam się to ua rozwiązać
1.odkrecilem z ciekawości kosz sprzeglowy i zauważyłem ze podkładka miedzy koszem a wałkiem skrzyni jest luzna mimo wieloklinu który jest w niej wycięty. Czy tak to ma wyglądać? Skręciłem tak i działa ale nie rozumiem dlaczego dlaczegolata luzno a nie jest umieszczona ma tym wieloklinie.
2.zauwazylem z sprężyny z Lucasa są krótsze wiec moze to ich wina?miał ktoś z nimi do czynie
3. Więcej mi nic do głowy nie przychodzi wiec będę wdzięczny za wszelkie sugest
Ponieważ ostatnio zaczęło ślizgać mi się sprzęgło to postanowiłem je wymienić. Kupiłem wiec komplet z Lucasa(a co ku###!!) zamontowałem wszystko i się okazało ze jest problem jeszcze większy niż wcześniej z luzem który ciężko znaleźć i biegi chodzą dość twardo. Mam wiec kilka spostrzeżeń którymi chce się z wami podzielić i mam nadzieje ze wspólnymi siłami nam się to ua rozwiązać
1.odkrecilem z ciekawości kosz sprzeglowy i zauważyłem ze podkładka miedzy koszem a wałkiem skrzyni jest luzna mimo wieloklinu który jest w niej wycięty. Czy tak to ma wyglądać? Skręciłem tak i działa ale nie rozumiem dlaczego dlaczegolata luzno a nie jest umieszczona ma tym wieloklinie.
2.zauwazylem z sprężyny z Lucasa są krótsze wiec moze to ich wina?miał ktoś z nimi do czynie
3. Więcej mi nic do głowy nie przychodzi wiec będę wdzięczny za wszelkie sugest
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Re: sprzęgło xt600 kilka pytan i problemow
Na ile sięgam pamięcią w moim xt tez tak miałem z tą podkładką pod koszem
.
Natomiast co do ślizgania - sprawdzasz przekładki czy nie pogięte i duże znaczenie ma kolejność tarcz i miejsce posadowienia pierścienia rozklejającego - tarcze się moczy w oliwie przed montażem i pozostaje ew prawidłowa regulacja do odp ustawienia dźwigni sworznia wysprzeglajacego .

Natomiast co do ślizgania - sprawdzasz przekładki czy nie pogięte i duże znaczenie ma kolejność tarcz i miejsce posadowienia pierścienia rozklejającego - tarcze się moczy w oliwie przed montażem i pozostaje ew prawidłowa regulacja do odp ustawienia dźwigni sworznia wysprzeglajacego .

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
-
- Lubiący błoto
Ok, sprawa zalatwiona. Meczy mnie jednak jedna sprawa... Sprawa tej podkładki... Patrze na fiszke http://www.bikebandit.com/houseofmotorc ... #sch130803
I podkladka o któej rozmawiamy (nr 6) mieści się między elementem 5 a 7 u mnie siedziała za elementem 5 .... A moze tam ma być taka podkładka i miedzy elementami 5 i 7 i za alementem 5?! Kurde najgorsze jest to że nie pamietam czy była podkładka miedzy 5 i 7... z 2 strony jak by jej tam nei było to całe sprzęgło by się chyba nie miało jak kręcić więc raczej musi być... najgorsze jest to że nie pamietam... a robiłem to wczoraj.
Czy ja to dobrze rozumiem? Czy u Ciebie Gacek tez jest tak jak u mnie? Głupi już jestem z tego wszystkiego....
Pozdrawiam
I podkladka o któej rozmawiamy (nr 6) mieści się między elementem 5 a 7 u mnie siedziała za elementem 5 .... A moze tam ma być taka podkładka i miedzy elementami 5 i 7 i za alementem 5?! Kurde najgorsze jest to że nie pamietam czy była podkładka miedzy 5 i 7... z 2 strony jak by jej tam nei było to całe sprzęgło by się chyba nie miało jak kręcić więc raczej musi być... najgorsze jest to że nie pamietam... a robiłem to wczoraj.
Czy ja to dobrze rozumiem? Czy u Ciebie Gacek tez jest tak jak u mnie? Głupi już jestem z tego wszystkiego....
Pozdrawiam
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
Ja dawno nie miałem wglądu ale zapamiętałem bezsens tej goniącej podkładki z wycięciem na wieloklin .Trudno mi w obecnej chwili rzeczowo ci doradzić ale moim zdaniem nie montuj tej podkładki pod kosz na stale spięty z wałem jutro zerknę na uwalony zapasowy kosz i skrzynkę to coś rzeknę - sorry głowa nie śmietnik pewnych spraw nie sposób mieć na bieżąco w głowie
.

אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
- Filq
- Czyścioch
- Motocykl: XT500 1991r
Podczepiam sie pod temat.
Motor przez zime stal bez oleju, niedawno go zalalem na swiezo i jeszcze nie odpalalem. Sprzeglo nie zaskakuje, w sensie nie rozsprzegla biegow na sucho gdy pcham motocykl. Czy problem ten rozwiaze sie po paru minutach biegu na luzie z wlaczonym silnikiem czy powinienem sie martwic? A moze tak dlugo suche sprzeglo nalezalo czyms potraktowac wczesniej?
Przed montazem poruszalem plytkami, odklejaly sie od siebie tj. sprzeglo sie ruszalo.
Motor przez zime stal bez oleju, niedawno go zalalem na swiezo i jeszcze nie odpalalem. Sprzeglo nie zaskakuje, w sensie nie rozsprzegla biegow na sucho gdy pcham motocykl. Czy problem ten rozwiaze sie po paru minutach biegu na luzie z wlaczonym silnikiem czy powinienem sie martwic? A moze tak dlugo suche sprzeglo nalezalo czyms potraktowac wczesniej?
Przed montazem poruszalem plytkami, odklejaly sie od siebie tj. sprzeglo sie ruszalo.
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
Jak pochodzi trochę powinno być ok, pod warunkiem, że jest poskładane dobrze, tzn. tarcze o większej średnicy wewnętrznej na drugim i ostatnim miejscu, a pierścień rozklejający za pierwszą przekładką. A sprzęgło składałeś na sucho czy moczyłeś w oleju?Filq pisze:Podczepiam sie pod temat.
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
Tarcze się moczy w oliwie przed montażem - co poniektórzy użytkownicy tego forum nie robili tego i było ponoć OK .Filq pisze:Podczepiam sie pod temat.
Odpal motocykl i podziałaj na luzie dźwignią biegów jak nie będzie wysprzeglał to i tak musisz rozebrać lewą kapę i wyregulować chyba ze uda ci sie to zrobić na pokrętle dźwigni sprzęgła

Aha

אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
- Filq
- Czyścioch
- Motocykl: XT500 1991r
Sprzegla nie rozbieralem w ogole, tylko pokrywe zdejmowalem zeby zobaczyc do srodka bo mialem problemy opisane w innym watku. Na weekend powinnien dojsc rozrusznik to zdam raport z postepow. Dzieki za pomoc! 

-
- Lubiący błoto
Po sciagnieciu dekla zawsze sie skleja sprzeglo bo brak sily odsrodkowej to powoduje jak odpalisz moto to powinno byc ok. Ja swój problem rozwiązałem i na przyszłość ta podkladka z dupy ma być miedzy 5 a 7...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- terenowiecc
- Administrator
- Motocykl: LC4
Mowa o tej podkładce metalowej? Ma być założona z drugą tarczą korkową, licząc od silnika oczywiście.MAĆKO pisze:Po sciagnieciu dekla zawsze sie skleja sprzeglo bo brak sily odsrodkowej to powoduje jak odpalisz moto to powinno byc ok. Ja swój problem rozwiązałem i na przyszłość ta podkladka z dupy ma być miedzy 5 a 7...
Pozdrawiam