Zanikł prąd na starterze

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
gruby33
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600E `03

Zanikł prąd na starterze

Post autor: gruby33 »

Ostatnio kiedy latałem nagle zanikł prąd na starterze. Włączam przełącznik główny (ten czerwony) klikam na starter i cisza, rozrusznik nie kręci. Po chwili załapał. Ale po zgaszeniu znów to samo i objaw nasilał się z biegiem czasu. Pod koniec dnia już ani razu nie udało mi się odpalić bo starter nie reagował już w ogóle.

Rozkręciłem przełącznik przeczyściłem wszystko ale nic nie dało. Więc tak. Posprawdzałem miernikiem czy jest napięcie i...
Do przełącznika głównego czerwonego dociera prąd na jednym kablu i po przełączeniu przełącznika puszcza go dalej drugim kablem. Ale prąd już niestety nie dociera na żaden przewód idący do pstryczka od startera. Czy jest jakiś bezpiecznik tylko od tego startera? Ale w sumie jeśli był by to bezpiecznik to od razu by siadło, a nie łapało co jakiś czas.

Jakaś podpowiedź może mała czy ktoś miał podobny przypadek bo nie chce mi się teraz lecieć po wiązkach i sprawdzać wszystkiego po kolei :)
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Re: Zanikł prąd na starterze

Post autor: ArturS »

Do przekaźnika dochodzi, czy nie? Bo już zgłupiałem :niewiem: Daj + i - bezpośrednio na sterowanie przekaźnika. Jak zadziała, to coś z tym przewodem. Jak nie, to testuj dalej czy to nie przekaźnik, czyli na krótko zewrzeć grube przewody. Jak to nie zabangla, to szczotki do wymiany.
danmian
Lubiący błoto
Motocykl: KTM LC4 620 gs

Post autor: danmian »

miałem identycznie w swojej TT. Jedyna moja rada jeżeli to będzie to- nie kupywać nowego jeżeli stary da się naprawić, mi nowy pokręcił tydzień i... się spalił :klnie: postanowiłem rozebrać stary i naprawa okazała się być banalnie prostą gdyż miedziany drucik przed cewką się przepalił. Polutowałem, złożyłem i hulało aż do sprzedaży :biggrin:
gruby33
Po kostki w błocie

Więc tak. Na kierownicy po prawo są 2 przełączniki. Jedne ten czerwony główny odcinający prąd. I do niego dochodzi prąd i przechodzi dalej.
Problem jest z tym mniejszym przyciskiem, który uruchamia rozrusznik. Bo tam już w ogóle prąd nie dociera.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Ale to nie jest tak, że idzie do tego dużego i przechodzi do małego. To dwie osobne wiązki. W niektórych motocyklach jest tak, że przycisk startera bierze masę z kierownicy i tylko puszcza ją dalej. Nie wiem jak jest w XT, nie dociekałem. Jeśli idzie plus, to może być, że ten się tam pojawi dopiero w określonych warunkach - schowana kosa przy wbitym biegu, ew. naciśnięte sprzęgło itp. Może być, że nie tam tkwi problem, a w jakimś czujniku. Szukaj, a znajdziesz :D
gruby33
Po kostki w błocie

Miałem już rozrusznik rozbierać. Niechcący zobaczyłem, że oplot od wiązki ma dziwną rysę. Po rozcięciu izolacji okazało się, że jeden kabel akurat od startera był zmiażdżony i przez to raz łapał, a raz nie....

Obrazek
ODPOWIEDZ