Zatarty XT600 na glowicy
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Re: Zatarty XT600 na glowicy
Dokładnie z tą śrubą z króćcem wykręcisz stalową siatkę która filtruje zgrubnie oliwę .
Moim zdaniem szukaj głowicy z fotek odnoszę wrażenie ze nie został na tym żaden ślad panewki która jest nanoszona na alu wątpię aby ci to ktoś zregenerował w opłacalnej cenie .
Moim zdaniem szukaj głowicy z fotek odnoszę wrażenie ze nie został na tym żaden ślad panewki która jest nanoszona na alu wątpię aby ci to ktoś zregenerował w opłacalnej cenie .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
-
- Czyścioch
- Motocykl: YAMAHA XT 600 3TB
najgorsze to że za tą głowice dalem 600zl miała ona przebieg około 10tys km i była w stanie idealnym. zrobiłem może na niej 300-400km. jak narazie to chyba jest to mój najgorszy do tych czas motor bo co chwile coś się psuje. za to co mam w niego wpakowane to już bym prawie kupił drugi motor. a jeżdżone mam tyle co kot napłakał. nie wiem co teraz mam zrobić. a jak kupie drugą głowice i bedzie dalej to samo. to znowu będe pare set złotych w plecy. już nie mam siły na ten motor 

-
- Po ośki w błocie
oddaj to komuś kto sie zna, lepiej zapłacić i mieć zrobione niż grzebać się popełniając kosztowne błędy.
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
rafus a masz starą uszkodzoną głowice taką nie do naprawienia ? jakbyś miał oddać na złom to bym zakupił 

אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
-
- Czyścioch
mam ją dane do regeneracji w taki troche domowy sposób ale pewnie koleś sie jeszcze za to nie zabrał. bo miał zplanować troche głowice i pokrywe i przetoczyc kanały pod wałek. a tam na te panewki jest nakładany jakiś twardszy stop alu czy jest to poprostu odlew i głowica w karzdym miejscu ma taką samą twardość? mam jeszcze pare innych części silnikowych. praktycznie cały silnik bez gazników
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
Ja nie mam pojecia jak to robią
- głowica to z pewnością odlew ale w miejscach pracy wałka jest w jakiś sposób to ulepszane .Spotkałem się z określeniem natryskowej panewki - jednak wątpię aby to była metoda nanoszenia plazmowo powłoki bo xt to stara sztuka (interesuję się techniką a nie jej historią ):| .

אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: xt600
Witajcie. Za regenerację wałka i głowicy zapłacisz więcej niż za drugą całą głowice niedaleko mnie gość ma kilka na handel
.
A co do dokręcania śrub 6 mm to siła 10nm jest stała dla wszystkich śrub tego rozmiaru dla każdego motocykla i umiejscowienia:).Co do zbyt mocnego dokręcenia wałka to jest technicznie niemożliwe uwieżcie
jedyne co poniszczysz to gwinty przeciągnięte lub zerwane.Moim skromnym zdaniem klucz dynamometrycznym jest dobry o ile jest dobry i dokładny a nie
jakiś kindzon hil za pare złotych
. O ile moto jest nielepione i gwinty nieprzeciągnięte a to tylko amelinnium.Pisze co zaobserwowałem przez lata pracy przy różnych moto.Pozdrawiam

A co do dokręcania śrub 6 mm to siła 10nm jest stała dla wszystkich śrub tego rozmiaru dla każdego motocykla i umiejscowienia:).Co do zbyt mocnego dokręcenia wałka to jest technicznie niemożliwe uwieżcie

jakiś kindzon hil za pare złotych

-
- Czyścioch
witam wszystkich po krótkiej przerwie. motor zrobiłem już chwile temu ale dopiero dzisiaj znalazłem czas żeby napisać bo w robocie mam dosyć zap.... powiem wam że tak do końca to nie wiem co było przyczyną zatarcia ale wydaje mi się że w miejscach zaznaczonych na zdjęciu było za dużo sylikonu przez co wałek nie miał smarowania po całej jego długości. motorem mam zrobione dopiero 120km ale jak na razie jest wszystko ok olej jest zagrzany już po przejechaniu paru km. chyba teraz będzie żyć 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: xt600
Witaj. poco smarujesz od wewnątrz ,tylko po zewnętrznej płaszczyżnie pokrywy żeby niewypływał olej. A niemówiłem
co do sylikonu.

-
- Czyścioch
kolego JAWKA SIEDLCE tak w 100% to nie jestem pewien czy to i tylko to było tego przyczyną ale tak mi się wydaje. i jak to mówią ''człowiek uczy się całe życie''