Problem z odpalaniem Xt 600

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: Problem z odpalaniem Xt 600

Post autor: Gacek »

Nie tylko zbiornik ;) błotniczek tez z rasowego sprzętu :) .
Szkoda ze masz odcięte ori boczki bo mógłbyś niskobudżetowym nakładem kosztów wszystko spasować dorobić ze nikt by się nie obciął .
Co do zawieszenia ktoś dał ciała to bardziej kwestia preferencji - moim zdaniem 3tb ma bardziej uniwersalny zawias , można przy rozstawie panewek ślizgowych z 3AJ uzyskać 270mm zakresu pracy tyle ze rury 41 mm nie zapewniają odp sztywności .Twierdzę tak na podstawie realnego porównania obu konstrukcji zawiasów .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
drapi23
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha Xt600 3tb

Post autor: drapi23 »

Zawieszenie przednie chodzi ładnie zobaczymy jak sie bedzie spisywac :) Jeszcze zostało pare pierdół do poprawy i będzie gotowy do jazdy w sezonie :) :D

A waszym zdaniem jaki kolor by pasował najlepiej ?? :)
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Gackowi lepiej na zawiasie 3TB, mi lepiej na tym z 3AJ/2KF. Jakby zrobić sondę, to te starsze zawiasy odpowiadają zdecydowanie większej ilości osób. Ale tak czy inaczej jest to gówniane proste zawieszenie i te "bardziej odpowiada" to kwestia indywidualnych odczuć, bo żeby było lepiej, to trzeba wsadzić przynajmniej przód z TT600, który bądź co bądź już jakoś chodzi i daje się regulować. Tył - w 3TB jest trochę mniejszy skok, sprężyna jest zdecydowanie mocniejsza, amor nie regulowany. W 3AJ większy skok, słabsza sprężyna, regulowane odbicie (?), a motocykl to taka jeżdżąca kanapa - w turystyce bardziej mi to odpowiada. Generalnie niema co zbytnio rzeźbić, bo wydasz kasę, a później jej nie odzyskasz. U mnie jak tył padnie, a zapewne stanie się to całkiem niedługo (amor ma 24 lata!), to będę w kropce, bo albo szybko ustrzelę ohlinsa z TT600, albo trzeba będzie wyłożyć 1500 na wilbersa :? W ćwierćwieczne używki nie daję wiary.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Artur ja nie twierdze ze przedni zawias z 3tb jest lepszy czy lepiej pracuje , natomiast ma dwu tłoczkowy zacisk i bez problemu można wyciągnąć z niego parametry zbliżone do pracy 3AJ .
Co do tyłu z pewnością większy skok i regulacja tłumienia w 3aj to przydatna opcja (sam używam takiego )w jednym nawet pokusiłem się i zmianę oliwy i zastosowałem pewne nazwijmy to modyfikacje i na ile zglebiłem budowę nie mam obaw bo spokojnie da się go zregenerować ;) .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
drapi23
Lubiący błoto

A powiedzcie jakiego oleju najlepiej nalać? bo musze wymienic a nie wiem jakim był zalany na pewno motulem ale jakim to juz nie wiem ? co radzicie ?
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Ja zalewam różnej maści 15W50, półsyntetykami, wcześniej był motul 5100, teraz jest bel-ray thumper (śpiewają w "ulotce", że to oleum specjalnie do dużych singli). Do 3TB zaleję 10W50 syntetykiem, ale tylko dlatego, że udało się kupić w mega dobrej cenie olej o świetnych parametrach (właściwie to czekam, czy przyjdzie, zamówiłem wszystko co było w hurtowni), później to samo wleję do 3AJ.
Awatar użytkownika
drapi23
Lubiący błoto

Powiedzcie mi czemu mi obcina cały czas tego klina od koła magnesowego ! Dzis znów mi ścięło nie mam juz nerwów ... :niewiem: :niewiem: To przeciez nie robota bo nie da sie jak tak sie bedzie robic ... A wogołe z tego co piszenie to nie mozecie za nic sciagnac koła a umnie lekko nawet bym powiedział ze ma luz lekki .. Nie wiem czy będzie trzeba wymienic koło magnesowe ?? Jak myslicie ??
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

Jaki klin wkładasz? i jakim momentem dokręcasz?
Awatar użytkownika
drapi23
Lubiący błoto

Dorabiałem sobie klina na wymiar (orginalny jaki powinien miec wymiar ?) Nie powiem ci bo nie mam klucza zeby sprawdzic ale zdaje mi sie ze gdzies widziałem ze 120NM< . Musze jeszcze poprawic gwint na wale bo strasznie ciezko idzie mi nakretka ;/ i moze przez to słabo dociąga a mnie sie zdaje ze jest dobrze i scina .
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

a z czego ten klin dorabiasz?
ODPOWIEDZ