sprzęgło
- MPS
- Lubiący błoto
- Motocykl: yamaha xt600 3tb
sprzęgło
witam, przejechalem sie dzisiaj moim xt 600 i zauwazyłem, ze ciagnie mi sprzegło i nie idzie tego wogole wyregulowac, jak popuszcze na lince to i tak dalej ciagnie a na dodatek nie moge wybic biegu, jak jade np. na 5 to chwile jest ok po chwili zacznyna ciagnac, czy to oznacza, ze sprzegło do wymiany? czy da sie to jeszcze jakos wyregulowac>? a 2-ga sprawa, to czasami mi cos puka w garze, nie wazne czy jest rozgrzany czy nie. zacznie pukac, po chwili przestanie nie ma na to reguly, ale slychac to dosyc mocno, jak myslicie co to moze byc? pozdro
- drapi23
- Lubiący błoto
- Motocykl: Yamaha Xt600 3tb
Re: sprzęgło
Moze sie w jakis sposób pokrzywiły te metalowe przekładki co sa w środku sprzęgła i przez to moze slizgac albo ciągnac .
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Rozbierz, oceń, pomierz. Z reguły wymiana sprężyn załatwia sprawę. Jeśli jednak sprzęgło cięgnie od dłuższego czasu, to mogło zwichrować przekładki - wtedy jest problem z wysprzęgleniem. Niema co wróżyć z fusów, trzeba rozkręcić.
Co do stukania, to powodów może być wiele.
Co do stukania, to powodów może być wiele.
- mlody
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600K 3TB '91
Jak już poruszony temat sprzęgła to i ja się podłączę z pytaniem. U mnie problem jest w tym, że sprzęgło się ślizga jak jest jeszcze zimny olej. Tak do około 40st. Powyżej tej temperatury problem nie występuje. Wina oleju (10w40) czy tarcze się już kończą?
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
Mam podobnie. Wymienione sprężyny, tarcze, olej i dalej to samo. Jeszcze przekładki mi zostałymlody pisze:Jak już poruszony temat sprzęgła to i ja się podłączę z pytaniem. U mnie problem jest w tym, że sprzęgło się ślizga jak jest jeszcze zimny olej. Tak do około 40st. Powyżej tej temperatury problem nie występuje. Wina oleju (10w40) czy tarcze się już kończą?

- MPS
- Lubiący błoto
Ok w takim razie rozbiore sprzęta i zobaczymy co tam się dzieje;) dzięki za wskazówki, ale zrobie to dopiero za jakis miesiac, bo wyjezdzam wtedy napisze co i jak. Niepokoi mnie tylko jeszcze to pukanie, jak myślicie zignorowac to czy szukac przyczyny?
Nie tak dawno, wymieniane były, ale tylko pierścienie bo reszta była w przyzwoitym stanie a i uszczelniacze jeszcze. Po złożeniu było cichutko.

- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Kontakt:
Przy wymianie pierścieni cylinder był honowany? Docierałeś to później?
- MPS
- Lubiący błoto
No własnie nie był:p, chodzi o to, ze jak kupiłem moto to gość od razu dał mi pierscienie, bo dymka walił, wiem powinienem dać do lizniecia cylinder, ale człowiek jak to człowiek chciał zaoszczedzić:p, teraz chodzi ładnie dymu nie ma tylko właśnie czasami cos puknie, docierany był, oleje zmieniałem, ogolnie to po tej wymianie zrobiłem z 1tys. km, zima teraz to sie nie jezdzi za bardzo;)
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Kontakt:
Nie było honowania, nie było docierania
Tak mi się wydaje 

- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław