sprzęgło

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
MPS
Lubiący błoto
Motocykl: yamaha xt600 3tb

sprzęgło

Post autor: MPS »

witam, przejechalem sie dzisiaj moim xt 600 i zauwazyłem, ze ciagnie mi sprzegło i nie idzie tego wogole wyregulowac, jak popuszcze na lince to i tak dalej ciagnie a na dodatek nie moge wybic biegu, jak jade np. na 5 to chwile jest ok po chwili zacznyna ciagnac, czy to oznacza, ze sprzegło do wymiany? czy da sie to jeszcze jakos wyregulowac>? a 2-ga sprawa, to czasami mi cos puka w garze, nie wazne czy jest rozgrzany czy nie. zacznie pukac, po chwili przestanie nie ma na to reguly, ale slychac to dosyc mocno, jak myslicie co to moze byc? pozdro
Awatar użytkownika
drapi23
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha Xt600 3tb

Re: sprzęgło

Post autor: drapi23 »

Moze sie w jakis sposób pokrzywiły te metalowe przekładki co sa w środku sprzęgła i przez to moze slizgac albo ciągnac .
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Rozbierz, oceń, pomierz. Z reguły wymiana sprężyn załatwia sprawę. Jeśli jednak sprzęgło cięgnie od dłuższego czasu, to mogło zwichrować przekładki - wtedy jest problem z wysprzęgleniem. Niema co wróżyć z fusów, trzeba rozkręcić.
Co do stukania, to powodów może być wiele.
Awatar użytkownika
mlody
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600K 3TB '91

Post autor: mlody »

Jak już poruszony temat sprzęgła to i ja się podłączę z pytaniem. U mnie problem jest w tym, że sprzęgło się ślizga jak jest jeszcze zimny olej. Tak do około 40st. Powyżej tej temperatury problem nie występuje. Wina oleju (10w40) czy tarcze się już kończą?
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

mlody pisze:Jak już poruszony temat sprzęgła to i ja się podłączę z pytaniem. U mnie problem jest w tym, że sprzęgło się ślizga jak jest jeszcze zimny olej. Tak do około 40st. Powyżej tej temperatury problem nie występuje. Wina oleju (10w40) czy tarcze się już kończą?
Mam podobnie. Wymienione sprężyny, tarcze, olej i dalej to samo. Jeszcze przekładki mi zostały ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
MPS
Lubiący błoto

Ok w takim razie rozbiore sprzęta i zobaczymy co tam się dzieje;) dzięki za wskazówki, ale zrobie to dopiero za jakis miesiac, bo wyjezdzam wtedy napisze co i jak. Niepokoi mnie tylko jeszcze to pukanie, jak myślicie zignorowac to czy szukac przyczyny? :niewiem: Nie tak dawno, wymieniane były, ale tylko pierścienie bo reszta była w przyzwoitym stanie a i uszczelniacze jeszcze. Po złożeniu było cichutko.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Przy wymianie pierścieni cylinder był honowany? Docierałeś to później?
Awatar użytkownika
MPS
Lubiący błoto

No własnie nie był:p, chodzi o to, ze jak kupiłem moto to gość od razu dał mi pierscienie, bo dymka walił, wiem powinienem dać do lizniecia cylinder, ale człowiek jak to człowiek chciał zaoszczedzić:p, teraz chodzi ładnie dymu nie ma tylko właśnie czasami cos puknie, docierany był, oleje zmieniałem, ogolnie to po tej wymianie zrobiłem z 1tys. km, zima teraz to sie nie jezdzi za bardzo;)
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Nie było honowania, nie było docierania ;) Tak mi się wydaje :niewiem:
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Może rozrząd ci klepie. Który ząbek na napinaczu?
Obrazek
ODPOWIEDZ