sprzęgło

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
MPS
Lubiący błoto
Motocykl: yamaha xt600 3tb

Re: sprzęgło

Post autor: MPS »

ArturS no w sumie masz racje;) olej zminiłem po paruset km, na pewno mu nie zaszkodzi, a do rozrzadu zajrze jak bede mial czas i sie odezwe czy to jest to, jak kupowalem maszynke to typ mówił, ze niby zmienial rozrzad, ale zobaczymy;p,
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Wyciągnij napinacz (a wcześniej sprężynę z niego) i policz ile zapadek zostało do końca. Jak trzy, to u mnie po 20tys.km spadło o jedną i dopiero wymieniam. Jak więcej niż trzy, to luz blus ;)
ural2
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha xt 600 1994

Post autor: ural2 »

A ten napinacz można wyciągać w dowolnym położeniu walu korbowego?
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Tak, ale teoretycznie najbezpieczniej jest w GMP ;)
Obrazek
ural2
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha xt 600 1994

Post autor: ural2 »

Tak pytam bo w tamtym sezonie kumplowi przeskoczył rozrząd w tenerce 750 podczas kontroli napinacza.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Ale to nie singiel, tutaj to jest dużo prostsze. W KLE też powinno się to robić przy zdjętej pokrywie zaworów, bo duże prawdopodobieństwo przeskoczenia.
Awatar użytkownika
MPS
Lubiący błoto

witam! miałem wczoraj troche czasu i wyciągnełem napinacz, okazało się, że na końcówke napinacza ktos juz cos wczesniej naspawal, zeby był lepszy naciag a i tak mimo tego łancuszek jest juz na ostatnim zabku, czyli przyczyne stukania juz raczej znalazłem, dzisiaj zajrze do sprzegła. A i zauwazylem, ze jak odpalam maszyne to zaczela kopcic, raczej na niebiesko, bierze olej, jak wymieniłem pierscienie i go skladalem było ok zero dymka, mozliwe ze mogł przeskoczyc rozrzad i od tego dyma wali? czy to raczej nie ma nic do rzeczy, bo chyba znowu bede musial góre zwalić, ale teraz juz bym wlozyl tłok wossnera i szlif zrobil, tak zeby miec juz spokoj;)
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Miałeś dużo szczęścia, że łańcuszka nie zerwało. Sprawdź, czy przez to nie wytarły się zęby na zębatce na wałku. Kopcenie jakie opisujesz występuje raczej z powodu nieszczelności w głowicy - uszczelniacze zaworowe, prowadnica zaworowa. Coś w tym temacie robiłeś? Łańcuch rozrządu niema nic do spalania oleju.
Awatar użytkownika
MPS
Lubiący błoto

no uszczelniacze były wymieniane, musze teraz magneto sciagnac, a nie mam sciagacza, wie ktos moze jaki jest rozstaw srub na sciagaczu? bo nie mam dojscia zeby zmierzyc, a moze sam sobie jakis sciagacz dorobie;)
Awatar użytkownika
drapi23
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha Xt600 3tb

Post autor: drapi23 »

Zmierz sobie rozstaw i nie bedzie problemu z dorobieniem :) ja zrobiłem na szybko i jest niezły :) nie mam foty bo bym wstawił :)
ODPOWIEDZ