stuki góry silnika

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha XT 600 43f

Re: stuki góry silnika

Post autor: maciej82 »

dekompresator wydaje mi się że nie .. ostatnio popuszczałem linkę w trakcie pracy silnika , ale do pewności sprawdzę jutro jeszcze raz bo założyłem teraz inna głowice i pokrywę , a walka niema sie co czepiać , teraz całkowicie inny jest , i był spasowany wraz z pokrywą zanim został założony do motoru, na oleju miał ładne opory w obracaniu sie , brak luzów , a półpanewki bez zatarć ładnie wypolerowane .
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie

mam stroboskop w domu , ale nie wiem czy nie będzie rzygało olejem przez ten otwór kontrolny podczas pracy silnika
kacza
Lubiący błoto
Motocykl: XT'ciak 600E

Post autor: kacza »

Jeżeli mówimy o krzywkach na wałku rozrządu to zazwyczaj są one utwardzane tylko powierzchniowo i nie zaleca się ingerować w ich strukturę obróbką. W serwisówce jakby co były zwymiarowane krzywki z ilustracjami.
Głowica odpowiednio skręcona?
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie

głowica poskładana prawidłowo i dokręcona na 30NM a pokrywa na 10 NM wałek ma prawidłowe wymiary zgodne z serwisówką dźwigienki zaworowe wymienione wyglądały jak nowe sprawdziłem dekompresator , popuszczając linkę z niego , stuk jest nadal :cry:
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie

lampą stroboskopowa chciałem sprawdzić zapłon ale sie nie udało , olej chlupocze z otworu kontrolnego podczas pracy silnika
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Jedno pytanie - masz 100% pewność, że to klepie w głowicy? Sprawdzałeś czy tłok nie wali o górę? Rozrząd dobrze napięty? Jak wałek balansowy, dokręcony i ustawiony? Miałeś głowicę ściągniętą to mogłeś ściągnąć cylinder i obczaić wszystko jeszcze raz. No i czy przypadkiem gdzieś ci nie uciekają spaliny, przy świecy lub na łączeniu kolektora z głowicą.
Obrazek
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie

rozrząd ok , głowica , pokrywa wałek , dźwigienki podmienione na inne , wałek balansowy był ustawiony na znaki wraz z wałem, po zimnym starcie stuków nie ma , dopiero w miarę rozgrzewania sie ujawniają , tłok nie klepie po zaworach , sprawdzałem , korba jest nowa wraz z tłokiem i sworzniem. osłuchiwałem to metodą na śrubokręt, w okolicach cylindra to tylko szum słychać , jak i okolice sprzęgła szumią , a jak przyłożę śrubokręt na pokrywę to stuki słychać wyraźniejsze .. jakby ktoś gdzieś mieszkał w mojej okolicy to by mi może mógł podoradzać
kacza
Lubiący błoto
Motocykl: XT'ciak 600E

Post autor: kacza »

Warto byłoby jeszcze odkręcić zaślepki w pokrywie głowicy i zobaczyć czy dochodzi tam ładnie olej, oraz sprawdzić ciśnienie śrubą na pokrywie filtra oleju. W serwisówce jest opisana ta czynność.
Jakim dokładnie olejem zalałeś?
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie

olej mam 5/40 olej na wałek na pewno dochodzi sprawdzałem przy wykręconym napędzie obrotomierza.. sprawdzę go jeszcze sposobem na wężyk
JAWKA SIEDLCE
Po kostki w błocie
Motocykl: xt600

Post autor: JAWKA SIEDLCE »

Do takich silników gęsty = dobry .
ODPOWIEDZ