XT 600/500? Kilka pytań

Wszystko o tym motocyklu.
ODPOWIEDZ
acidus404
Czyścioch
Motocykl: XT

XT 600/500? Kilka pytań

Post autor: acidus404 »

Witam, kilka dni temu kupiłem swoje pierwsze Enduro - Yamaha XT 600. W sezonie 2006 - 2011 jeździłem sportami głównie CBR 900 98/99. W 2011 pożegnałem się ze sportami i zainwestowałem we własną działalność, teraz po przerwie chciałem spróbować czegoś w terenie bo mimo że sporty super to zawsze mnie korciło pojeździć w terenie i co jakiś czas oglądałem Hondy XR 600 i Yamahy XT 600. W końcu się skusiłem na Yamahę i teraz mam kilka pytań do was :)

-Z ogłoszenia wynikało że moto to Yamaha XT 600 3TB rok 1992 z rozrusznikiem itp. W papierach wpisane XT 500 i nr ramy zaczynają się od *3WS jednak na cylindrze wybite 595cm więc prawdopodobnie będzie to wersja XT 500 na rynek austriacki z wymienionym cylindrem na 600? Na silniku oznaczenie 3AJ00 jednak nie mogę znaleźć oznaczeń głowicy, z tego co wyczytałem na forum powinno być 2KF. Moto ma wbite w dowodzie 20KW.

- Moto na zimnym trochę kopci na siwo, na ciepłym z tego co zauważyłem jest bez dymu lub minimalnie (ale to jeszcze sprawdzę) - szykować się na remont?

- Zębatki to 15/45 z tego co wyliczyłem, max prędkość w pierwszy dzień jaką osiągnąłem to max 110 przy czym po 100km/h wolno się rozpędzał - zdławiony?

- Kierunkowskazy po włączeniu nie migają tylko świecą na stałe, jak to naprawić, moduł/przerywacz czy może inne pomysły?

- Ogólnie moto dobrze jeździ a przeważnie jeżdżę w dwie osoby i moto w terenie nas dwóch całkiem nieźle rwie, ale nie mam porównania do innych XTków. Wczoraj na dodatek dętkę przebiłem z tyłu i jutro jadę kupić 120/90/18 jedną z tych grubszych gum ;)

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
mlody
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600K 3TB '91

Re: XT 600/500? Kilka pytań

Post autor: mlody »

acidus404 pisze:Witam, kilka dni temu kupiłem swoje pierwsze Enduro - Yamaha XT 600. W sezonie 2006 - 2011 jeździłem sportami głównie CBR 900 98/99. W 2011 pożegnałem się ze sportami i zainwestowałem we własną działalność, teraz po przerwie chciałem spróbować czegoś w terenie bo mimo że sporty super to zawsze mnie korciło pojeździć w terenie i co jakiś czas oglądałem Hondy XR 600 i Yamahy XT 600. W końcu się skusiłem na Yamahę i teraz mam kilka pytań do was :)

-Z ogłoszenia wynikało że moto to Yamaha XT 600 3TB rok 1992 z rozrusznikiem itp. W papierach wpisane XT 500 i nr ramy zaczynają się od *3WS jednak na cylindrze wybite 595cm więc prawdopodobnie będzie to wersja XT 500 na rynek austriacki z wymienionym cylindrem na 600? Na silniku oznaczenie 3AJ00 jednak nie mogę znaleźć oznaczeń głowicy, z tego co wyczytałem na forum powinno być 2KF. Moto ma wbite w dowodzie 20KW.
Najlepiej to wrzuć kilka zdjęć. Możliwe że masz 3TB tyle że papiery z innego XT.
acidus404 pisze: - Moto na zimnym trochę kopci na siwo, na ciepłym z tego co zauważyłem jest bez dymu lub minimalnie (ale to jeszcze sprawdzę) - szykować się na remont?

- Zębatki to 15/45 z tego co wyliczyłem, max prędkość w pierwszy dzień jaką osiągnąłem to max 110 przy czym po 100km/h wolno się rozpędzał - zdławiony?
O ile się nie mylę to standard w 3TB. Ja na takim zestawie wycisnąłem ze swojego XTka jakieś 135km/h.
acidus404 pisze: - Kierunkowskazy po włączeniu nie migają tylko świecą na stałe, jak to naprawić, moduł/przerywacz czy może inne pomysły?
Zapewne przerywacz do wymiany.
acidus404 pisze: - Ogólnie moto dobrze jeździ a przeważnie jeżdżę w dwie osoby i moto w terenie nas dwóch całkiem nieźle rwie, ale nie mam porównania do innych XTków. Wczoraj na dodatek dętkę przebiłem z tyłu i jutro jadę kupić 120/90/18 jedną z tych grubszych gum ;)

Pozdrawiam :)
acidus404
Czyścioch
Motocykl: XT

Re: XT 600/500? Kilka pytań

Post autor: acidus404 »

Jutro porobię fotki, moto aktualnie stoi na podnośniku bez koła. Znalazłem oznaczenia głowicy - 2KF a na karterze silnika wybite 3TB. Co do samego moto to jest to dokładnie ta sztuka w rękach jednego z poprzednich właścicieli:

https://www.youtube.com/watch?v=CgmM9SBIrjQ
https://www.youtube.com/watch?v=u9TfHRNqmw0
ODPOWIEDZ