usterka w skrzyni

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
qpa
Po ośki w błocie

Re: usterka w skrzyni

Post autor: qpa »

Łożyska przy takiej operacji zmieniacie?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Ja ostatnio z skrzynką zmieniałem komplet łozysk w karterach - standardowo tylko to pod koszem wyczuwalne zmęczenie (ale to standard w xt do 94 roku ).
Pytam bo ten luz z wałka bez zabezpiecznia trybu może powodować mniejszą głębokość zapięcia sprzegiełek 2 biegu .
Sprzegiełka innych biegów noszą ślady normalnego zuzycia dla przebiegu a ta dwójka u mnie się sypie jak mam wsadzić 3 skrzynkę i za rok dwa znowu wymieniać to pier ..e taki żywotny sprzęt :P silnjik wyrobi 3 -4 sezony a krzynka dwa :evil: .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Tecza
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 43f

Post autor: Tecza »

Jestem na garage zaraz ci to porobie Gacek.
Jasne ze tak wszystko łożyska w karterach wymieniane wszystkie ,

Z ciekawosci ciekawe jakby na 10 XT zrzucono łańcuch w ilu wałek zdawczy by się poruszał wzdłuż.
Tecza
Po kostki w błocie

Tak na szybko panowie. Na walku zdawczym dwa tryby na stałe 1 i 3 bieg na starym walku jedynka ma luz a trojka ani drgnie.moze przez to ze tryb pierwszego biegu jest z jednej strony ograniczony przez segera i podkładka i sie wyrobiło.
szpadyzor45
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600 2KF

Post autor: szpadyzor45 »

W Boże Ciało wymienaiałem skrzynkę u siebie bo zerwałem frezy wałka zdawczego, nie mierzyłem luzów wzdłużnych więc nie pomogę, ale mam skrzynię na wierchu gdybyś chciał jakieś pomiary.
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

ile pln za łożyska wychodzi?
Awatar użytkownika
Magic
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 E 1998

Post autor: Magic »

qpa pisze:ile pln za łożyska wychodzi?
Komplet z łożyskami wału jakieś 250-300zł
Oczywiście KOYO.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Zapytam jeszcze raz - macie wiec zamknięty wałek zdawczy z dwóch storn zabezpieczeniem czy tryb 2 biegu jest tylko tulejką dystansową i "luzem" szerokością karterów dociskany ?
Chyba poeksperymentuje i złożę skrzynkę z zabezpieczeniem miedzy trybem 2 biegu a tulejką dystansowa złożę kartery i obadam luz bo jak pisałem wcześniej na wałku wyskakuje mi ok 1mm luzu wzdłużnego i jest opcja ze przy zapinaniu 2 biegu wałek zdawczy może się wsuwać 1 mm poprzez co zazębienie sprzegiełek 2 5 biegu zmienia powierzchnię i jest bardziej podatne na ew uszkodzenia :roll: .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Tecza
Po kostki w błocie

Hmm odwazne posuniecie Ciekawe czy bedzie działac i nie wplynie to ogolnie na prace skrzyni,jednym słowem chcesz włożyć podkładkę na wałek pomiędzy tuleja a łożyskiem?
Wzasadzie tylko tam , bo z drugiej strony frez na wałku idealnie pasuje do w/w sprzegiełka,
A temat ciekawy bo sam mam tam luz i bylem przekonany ze to tak ma byc, skoro wszystko wyskładałem jak w ksiazce pisało.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Magic
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 E 1998

Post autor: Magic »

Gacek ja mam nowszą skrzynie która pochodzi wprost z XTZ 660. Jak pamiętasz wysyłałeś mi do niej 5 bieg. Faktycznie na wałku widnieją szczeliny które mogą sugerować potrzebę wpięcia tam zabezpieczenia, aczkolwiek ja składałem skrzynie bez jakichkolwiek przeróbek. TULEJA->2BIEG->5BIEG. Wszystko dobrze się sprawuje. Z mojej strony natomiast sugestia sprawdzenia czy gniazdo łożyska wałku napędowego jest w porządku. Może luz który się pojawił jest wynikiem utraty materiału wzdłuż?
ODPOWIEDZ