stukanie metaliczne 800km po remoncie silnika ( xt 600 43f)

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: stukanie metaliczne 800km po remoncie silnika ( xt 600

Post autor: Gacek »

Z życia wzięte - pomiary z szlifierni to z autopsji pic na wodę ;) w mojej okolicy jest parę zakładów które czynią takie usługi , jak się kiedyś przejechałem to powstał mi mały mętlik w głowie .Jak by było realnie idealnie to do szlifu oddawał byś cylinder bez tłoka i by ci zrobili jednak w życiu jest inaczej i seta w lewo seta w prawo to norma .Jak poskładasz ten silnik ponownie to na sucho wlej mu 1 l oliwy przez rewizję zaworów ssących , będziesz miał mniej powodów do gdybania na później :| .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha XT 600 43f

Post autor: maciej82 »

gacek cylinder zawsze oddaje wraz z tłokiem do szlifierni . tłok pomierzony był mikrometrem , a cylinder też wewnątrz we wszystkich możliwych miejscach . zakład daje pewność 100% że to nie stuka tłok tłok daje odgłosy na zimnym silniku , wraz z wzrostem temperatury milknie , poza tym taka wielka średnica nie stuka metalicznie. . a poza tym nigdy nie uruchamiam silnika na sucho , zawsze wlewam około 0.75 oliwy . Jak chcesz to możesz zweryfikować cześć po rozebraniu , żadnych śladów nima
JAWKA SIEDLCE
Po kostki w błocie
Motocykl: xt600

Post autor: JAWKA SIEDLCE »

A w jakim stanie były prowadnice zaworowe niezamocno latają zaworki ? To są uroki powietrzniaka słychać każde puknięcie tak to płaszcz wodny trochę wygłusza :roll:
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie

zaworki na filmie olejowym swobodnie samoczynnie opadały powolutku . tego niema si e co czepiać , głowice mieniłem już na podmianę i to samo było . poszukuje teraz ślizgów łańcucha bo trochę mam wytarte i spękane
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

I jak tam? Coś się wyjaśniło?
Pewnie to łożysko balansera hałasowało...
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie

jutro podjade do rybnika , i zobacze czy kolesie od M-motor maja coś używanego . w serwisie zamówiłem uszczelniacz wałka balansowego i wału . potem bede składał wszystko od początku z manu-alem i wszystkie łożyska będę zakładał na kleju montażowym loctite 648 założę łańcuszek rozrządu did , jeszcze raz zobaczę głowice . i poskładam w całość . zobaczymy co sie będzie działo . jak dalej to samo to chyba sprzedam sprzeta :niewiem:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie

o używane chodzi mi ślizgi łańcuszka rozrządu , u mnie trochę spękana powierzchnia jest i pare małych ubytków po bokach
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

maciej82 pisze:jutro podjade do rybnika , i zobacze czy kolesie od M-motor maja coś używanego . w serwisie zamówiłem uszczelniacz wałka balansowego i wału . potem bede składał wszystko od początku z manu-alem i wszystkie łożyska będę zakładał na kleju montażowym loctite 648 założę łańcuszek rozrządu did , jeszcze raz zobaczę głowice . i poskładam w całość . zobaczymy co sie będzie działo . jak dalej to samo to chyba sprzedam sprzeta :niewiem:

Ale ogólnie wyłapałeś po rozbiorce co jest nie halo z piecem ze wydawał chore odgłosy "stukanie metaliczne " ? :roll:
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie

nic nie wyłapałem . podjadę na pomiar luzów pasowanych wałka rozrządu , aby wykluczyć sama głowice i wałek . Czy przypadkiem tam coś sie nie dzieje . Dziś w Rybniku serwisant zapewnia że ślizgi nie stukają i niema sensu kupować innych . Musze mu zawieźć głowice i pokrywę z wałkiem na pomiar paskami do sprawdzania luzu ( Plastigauge ) http://plastigauge.pl/sklep-internetowy ... nf-17.html
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

To faktycznie kaplica :? o ile byleś w stanie wyłapać własne błędy - może to głupio zabrzmi ale z autopsji mogę stwierdzić zdarzało mi się coś pominąć "zrobić nie tak jak należy " dopiero z perspektywy czasu byłem w stanie to wyłapać :roll: .Po prostu błędów nie popełnia ten - kto nie robi nic
Życzę ci powodzenia i zanim coś zdecydujesz ochłoń szkoda było by twojego wysiłku i starań aby rezygnować pod presją niepowodzeń z całego czasu ,trudu i kasy jaką włożyłeś w sprzęta ;)
אני לא צריך עזרה קומית,
ODPOWIEDZ