Dziwne zachowanie !

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kmil
Lubiący błoto
Motocykl: XT600

Dziwne zachowanie !

Post autor: Kmil »

Cześć !!!

Mały problem , skoczyłem na parking odpalić Xtekaaaa bo noce coraz chłodniejsze...mówię przepale maszynę...wersja 600E :)
Wciskam magiczny guzik rozruchu...rozrusznik kręci...kręci i kręci...puszczam na chwilę...a tu nadal kręci...kręci...kręci...wciskam magiczny czerwony przycisk...i nadal kręci i kręci...nerwowo wyciągam kluczyki ze stacyjki...rozrusznik kręci...kręci i kręci...nie wiem co jest grane...mam stracha , że zaraz padnie aku...i będzie pojeżdzone :)

Naciskam...raz...drugi...trzeci...przycisk rozrusznika...i cisza... spokój ! :)

Polatałem 2h w błocie i piachu...temperatura 1 stopień i problem się nie powtórzył...co to mogło być ??? :)

I jak działać na szybko w takich sytuacjach ??? :panika:
...ta radość...
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie !

Post autor: ArturS »

Przekaźnik się zawiesza? Nic innego mi nie przychodzi do głowy. Przekaźnik ma na stałe doprowadzone +12V wprost z akumulatora (gruby czerwony przewód) i od razu idzie dalej do rozrusznika. Jeśli przekaźnik się zawiesi, to tak jakbyś rozrusznik bezpośrednio podpiął do akumulatora - wyjęcie kluczyka nic nie da. Jedyny ratunek, to odpięcie klemy.
Inna opcja, to zwarcie na sterowaniu przekaźnika. Nie pamiętam czy jest sterowany plusem czy minusem, możesz sprawdzić w manualu ;)
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Normalne czary :lol: wszystko z opisu wskazuje jak by ci się styki spawały na przekaźniku co najkrótszą droga wskazywało by ze twój rozrusznik ma apetyt na zbyt duży prąd a przyczyna takiego stanu nie jest jednoznaczna , może łożyska rozrusznika a moze po prostu silnik potrzebuje wiecej pary do rozruchu :roll: .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
Ericco
Lubiący błoto
Motocykl: XT 600 E

Post autor: Ericco »

To samo miałem po "dzwonie" z Palio Weekend. Przyprowadziłem motocykl busem, pod komórką chce odpalać a rozrusznik kręci jak szalony. Musiałem szybko zrywać boczek i okręcać klemę. Przejrzałem instalację, przeczyściłem wszystkie styki, podłączam klemę, nadal to samo. Kilka razy powtórzyłem czynność odłączania i podłączania klemy i problem znikł sam. :niewiem: Czary :klnie:
Artur dobrze pisze, pewnie przekaźnik. Przeleć instalację, przeczyść styki papierkiem ściernym i polecam też delikatnie podsmarować pastą miedzianą.
A co do odpalania. Odradzam robić to na postoju. Kiedyś tak robiłem a na wiosnę musiałem zmieniać świecę bo tak była oblepiona nagarem. Albo trzeba przegonić motocykl po trasie, albo wykręcać aku i zabrać do domu.
Awatar użytkownika
Kmil
Lubiący błoto
Motocykl: XT600

Post autor: Kmil »

Dzięki za rady nie od parady :browar:

Niech temperatura minimalnie wzrośnie chociaż powyżej zera i śmigamy dalej :)

Podobno sezon trwa cały rok :D :!: :D
...ta radość...
Awatar użytkownika
Ericco
Lubiący błoto
Motocykl: XT 600 E

Post autor: Ericco »

Kmil pisze:Dzięki za rady nie od parady :browar:

Ja jutro ruszam silnik docierać :D
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Kmil pisze:Dzięki za rady nie od parady :browar:

dokładnie sezon na enduro to cały rok jednak - nie zapomnij tylko adekwatnie się zabezpieczyć - odziać bo taki sezon można potem czuć w gnatach do końca swoich dni :P nie wszystko musi potoczyć w życiu jak w tym filmowym sloganie [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-bOKsOveYD0[/youtube]
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
ODPOWIEDZ