Strzały z wydechu, cofanie spalin do gaźnika przerywanie

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cieslarmarek
Lubiący błoto
Motocykl: YAMAHA XT 600 3TB 1993r.

Strzały z wydechu, cofanie spalin do gaźnika przerywanie

Post autor: cieslarmarek »

Witam,
byłem ostatnio sie przejechać z kumplem na dwóch XT po gorach i po przejechaniu kilka km serpentynami przystanelismy na takiej polance, po 10 minutach odpalam swojego Xt i zauwazam ze cos dziwnego sie dzieje, zaczął tak dziwnie przerywać, tak jakby co kilka obrotów go dławiło, i strzelał z wydechu. Uznalem ze jade z tym do domu zobaczyc co sie dzieje, po drodze bylo co raz gorzej, z poczatku tylko na niskich obrotach przerywał, przy domu juz na wysokich też, az wkoncu zgasł i juz nie odpalil. Teraz jak krece rozrusznikiem , co kilka obrotów widze jak tak dziwnie szarpnie gaźnikiem i cofie do niego spaliny :niewiem: czyściłem gaźnik, nic to nie dało. Dzwonilem do kolegi i mowi ze to moze byc przestawiony rozrząd. Ale czy to mozliwe zeby tak sam z dupy sie przestawil po zgaszeniu? Prosze o pomoc :panika: Dodam że moto od wymiany tłoka, pierścieni i łańcuszka rozrzadu przejechalo moze z 2 baki.
Awatar użytkownika
mlody
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600K 3TB '91

Re: Strzały z wydechu, cofanie spalin do gaźnika przerywanie

Post autor: mlody »

Może ścięło klin na kole i daje iskrę nie w tym momencie co trzeba. Trzeba sprawdzać po kolei od najprostszych rzeczy.
Awatar użytkownika
cieslarmarek
Lubiący błoto
Motocykl: YAMAHA XT 600 3TB 1993r.

Post autor: cieslarmarek »

zauwazylem tez ze jeden krociec gaznika jest lekko uszczerbiony na krawedzi, jest to raczej pod opaską scisniete , ale gdyby ewentualne przedmuchy tam byly, moglyby powodować to wszystko?
Awatar użytkownika
mlody
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600K 3TB '91

Post autor: mlody »

Minimalna nieszczelność na króćcach zrobi spore problemy w pracy silnika. Sam się o tym przekonałem. Najpierw zaczęła mi przerywać na wysokich obrotach. Wyczyściłem gaźnik, obejrzałem króćce, nic nie zauważyłem podejrzanego, więc złożyłem wszystko i dupa :/ Myślałem, że może coś się w gaźniku narobiło i walczyłem ze składem mieszanki. Po wielu próbach udało się ustawić gaźniki, ale długo nie pochodził. Podmieniłem króćce od XT-ka mojego kumpla i jak ręką odjął. Zakupiłem nowe u Artura i jest OK. Później jak oglądałem swoje króćce to faktycznie było pęknięcie. Na początku było niewidoczne, ale od wkładania i wyciągania gaźników się powiększyło.
Tu masz film, co się działo u mnie przy nieszczelnych króćcach:
https://www.youtube.com/watch?v=rXSoLb9bFrw
dworu123
Lubiący błoto
Motocykl: xt600

Post autor: dworu123 »

sprawdz klin bo u mnie takie same objawy były i co sie okazało klin ;)
dworu
suchy1602
Czyścioch
Motocykl: Yamaha XT 600

Post autor: suchy1602 »

Witam.
Posiadam XT 600 3TB z 1992 roku.
Ostatnio motor zaczął mi przerywać na wyższych obrotach a jak wykręciłem świecę nawet po długiej jeździe to świeca jest cała czarna. Co może być tego przyczyną?
ODPOWIEDZ