Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi - TT/TTR/TTRE

Wszystko o tym motocyklu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Re: Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi - TT/TTR/TTRE

Post autor: Pawlo »

Silnik nie opadnie nawet jak pęknie dolne mocowanie silnika i ukręci ośkę wahacza jednocześnie - potwierdzone info, niestety na własnym sprzęcie :mrgreen: W sumie, żeby mocniej ruszyć silnik w tej ramie to by musiało być już spustoszenie, ale sprawdzić oczywiście możesz. Możliwe, że masz za bardzo napięty łańcuch. Wrzuć moto na podnośnik jak masz i zobacz to wygląda z kołem w powietrzu, może coś wypatrzysz. Łańcuch ma mieć 3-4cm luzu, gdy moto stoi w pionie bez kierowcy.
Obrazek
SiemaszBrat
Czyścioch
Motocykl: TT600e SM

Post autor: SiemaszBrat »

Stojąc na nóżce ma 2-3 centymetry. Wrzuce na podnośnik i sprawdze. Łańcuch powinien cały czas opierać się o rolkę, prawda?
SiemaszBrat
Czyścioch

PYTANIE: Czy rolki łańcucha w tt600e pasują od jakiegoś innego modelu? Intermotors mam blisko siebie ale nie posiadają takich rolek, może by coś dobrał:)
Awatar użytkownika
glina
Po ośki w błocie
Motocykl: była : TT600E 1998
jest : DRZ400E 2002

Post autor: glina »

SiemaszBrat pisze:PYTANIE: Czy rolki łańcucha w tt600e pasują od jakiegoś innego modelu? Intermotors mam blisko siebie ale nie posiadają takich rolek, może by coś dobrał:)
Grosze to kosztuje. Elementy 25 i 26 pewnie Ci są potrzebne.

http://partsdepot.cz/originalni-dily/mo ... 0E/350838/
SiemaszBrat
Czyścioch

Glina/ktokolwiek inny, możecie mi zmierzyć mniej więcej średnicę i szerokość rolek dolnej i górnej? W Olek motocykle są dostępne rolki uniwersalne- dobiore coś po prostu
kubas9311
Po kostki w błocie
Motocykl: yamaha ttr600

Post autor: kubas9311 »

może głupie pytanie ale ciągle myślę nad chłodnicą oleju, przeglądając aukcje natknąłem się na coś takigo:
http://allegro.pl/chlodnica-oleju-do-si ... 55243.html
pytanie jest czy przepustowość tego musi być jakaś duża żeby podpasowało to do naszych sprzętów? :niewiem:
SiemaszBrat
Czyścioch

Moim zdaniem przepustowość będzie zbyt mała. Grubość przewodów olejowych w tym zestawie raczej odpowiada przewodom hamulcowym:) Moim zdaniem zmęczysz tylko pompę oleju, lepiej zamocować coś od starego olejaka ale o konkretnej pojemności. Wiem że chodzi o wymiary, ale ja osobiście bym nie ryzykowałbym wkładania chłodnicy z silnika w którego obiegu krąży szklanka oleju.
Awatar użytkownika
KrisDOA
Po kostki w błocie
Motocykl: TT600E Belgarda 4GV

Post autor: KrisDOA »

Jakie są rozmiary 3 kalamitek od mocowania wahacza, zna ktoś wymiary? Przez jedną prawie nie możliwe jest przepchanie smaru mimo że kulka w kalamitce wciska się płynnie. Jaki najlepiej smar tam wpuszczać bo ja dałem do przegubów.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Kubas, szukaj chłodnicy od Tenere, jest dedykowana pod ten silnik i chłodzenie jest wystarczające. Przy temp. poniżej 10*C przykrywam chłodnicę, bo na krótkich odcinkach zbyt długo się grzeje.

Kris, ja pchałem zwykły smar do łożysk. Wydaje mi się, że ważniejsze jest regularne smarowanie niż rodzaj smaru. U mnie też strasznie ciężko to szło. Przy pierwszym podejściu strzelił mi gumowy wąż od smarownicy :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
KrisDOA
Po kostki w błocie
Motocykl: TT600E Belgarda 4GV

Post autor: KrisDOA »

Na najwyżej wkręconej kalamitce cały smar mi bokami wywala przed kalamitką zamiast trafiać do tulejki.
ODPOWIEDZ