Tłok *RACE ONLY* WISECO

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
mazi
Administrator

Tłok *RACE ONLY* WISECO

Post autor: mazi »

Czy ktoś spotkał się z tłokiem, który na denku ma wybite "RACE ONLY"? Jaki to producent? Mam pewne podejrzenia, że to WISECO... :-)

Odkopałem to w jednym ze swoich silników.

Image

EDIT:
Tak, wychodzi, że to WISECO. Nie mogę rozszyfrować górnego oznaczenia, w sensie wiem co to za cyferki, ale nie wiem co oznaczają:
Image

Tłok to 98mm... hmm... :-) będą testy :slinka:
---
Pozdrawiam
mazi
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Re: Tłok *RACE ONLY* WISECO

Post autor: ArturS »

To WISECO 98.00 o stopniu sprężania 10.0:1. Miałem w ręku (mam chyba w garażu) inną selekcję o sropniu sprężania 12.5:1 - ma potężnego garba wypełniającego przestrzeń kompresji. Ponoć łupie wtedy silnikiem niemiłosiernie. Znajomy to kiedyś wstawił do 1VJ i jeździć się tym nie dało tak waliło w korbę.
mazi
Administrator

ArturS pisze:To WISECO 98.00 o stopniu sprężania 10.0:1. Miałem w ręku (mam chyba w garażu) inną selekcję o sropniu sprężania 12.5:1 - ma potężnego garba wypełniającego przestrzeń kompresji. Ponoć łupie wtedy silnikiem niemiłosiernie. Znajomy to kiedyś wstawił do 1VJ i jeździć się tym nie dało tak waliło w korbę.
Mówisz o tym co mam czy o tym 12.5:1?
Odpalałem ten silnik i gadał "gładko", jednak z uwagi na wszędobylskie kowalstwo oraz inny zapłon nie zdecydowałem się na swap całego silnika.
Wrzucę na testy zapewne samą górę i zobaczymy co to potrafi :-)

Artur - orientujesz się czy są do tego pierścienie?
---
Pozdrawiam
mazi
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Do WISECO wszystko jest, ale na zamówienie. Ja chciałem montować tego 12.5:1, ale czas oczekiwania przekraczał 1.5 mies. (zima była), więc olałem sprawę. W sezonie na wszystko czeka się krócej. Ten Twój będzie chodził w miarę normalnie.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Zawsze jak eksploruje ten piec to staram się badać realnie parametry odnosząc się do manuala :? przyznam się szczerze ze nigdy nie obudziłem się na czas aby zmierzyć pojemność głowicy (komory sprężania) :? .
Parametry uzyskanej kompresji jakie producenci tłoków zapodają są dla mnie czasami absurdalne :P .Podobnie jak ogólnie przyjęty współczynnik wzrostu ciśnienia dla kompresji :shock: .
Na amortyzatorach na ile głębiłem temat stosują 1.4 dla gazu w stosunku do stopnia sprężania dla silnika natomiast 1.25 gdzie w skład mieszanki wpada waha która ulega pod wpływem temperatury dodatkowemu rozprężeniu :roll: . Moze ktoś ma głowicę na wierzchu i zaleje na lustro naftą potem zleje do menzury i określi ile ma cm 3 ? .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
mazi
Administrator

Gacek pisze:Zawsze jak eksploruje ten piec to staram się badać realnie parametry odnosząc się do manuala :? przyznam się szczerze ze nigdy nie obudziłem się na czas aby zmierzyć pojemność głowicy (komory sprężania) :? .
Parametry uzyskanej kompresji jakie producenci tłoków zapodają są dla mnie czasami absurdalne :P .Podobnie jak ogólnie przyjęty współczynnik wzrostu ciśnienia dla kompresji :shock: .
Na amortyzatorach na ile głębiłem temat stosują 1.4 dla gazu w stosunku do stopnia sprężania dla silnika natomiast 1.25 gdzie w skład mieszanki wpada waha która ulega pod wpływem temperatury dodatkowemu rozprężeniu :roll: . Moze ktoś ma głowicę na wierzchu i zaleje na lustro naftą potem zleje do menzury i określi ile ma cm 3 ? .
Głowicę mam, właśnie docieram gniazda, szifuje i poleruję kanały dolotowe i wylotowe. Jak to poskładam to postaram się sprawdzić :-)
---
Pozdrawiam
mazi
ODPOWIEDZ