3tb 3uw filtr powietrza

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
ogur69
Po kostki w błocie

3tb 3uw filtr powietrza

Post autor: ogur69 »

ponieważ jakieś półtora roku temu byłem zmuszony wymienić poraz pierwszy filtr jeszcze po niemcu dobry gatunkowo zauważyłem że w mojej okolicy w sklepach i serwisach yamahy jest dostępny tylko na zamuwienie z ceną okołó 3x aledrogo.jakby to miało pracować całą żywotność silnika zakupiłem za 4dychy filtr z aledrogo wyglądał dość solidnie oprucz uszczelnienia gąbkowego,poprostu kurz dostawał się szczelinami do airboxu wystarczyło gąbke potraktować solidnie smarem łożyskowym i problem kurzu znikną nazawsze
Obrazek
Obrazek
dzisiaj robiłem mały przegląd czyszczenie filtra solidne smarowanie łańcucha smarem grafitowym rozpuszczonym na kuchence w puszce
ludzie dzielą się na czystych i szczęśliwych
Awatar użytkownika
ogur69
Po kostki w błocie

Re: 3tb 3uw filtr powietrza

zapomniałem dodać że czyszczenie i regularna wymiana filtruw to klucz do długowieczności silnika szczególnie enduro używanego w terenie
dzekson
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600E '99 / XL650V '00

Post autor: dzekson »

ogur69 pisze: ...
filtr z aledrogo wyglądał dość solidnie oprucz uszczelnienia gąbkowego,poprostu kurz dostawał się szczelinami do airboxu wystarczyło gąbke potraktować solidnie smarem łożyskowym i problem kurzu znikną nazawsze
...
Także mam zamiar przed sezonem wymienić filtr powietrza. Już kilka lat temu to robiłem i nie było z tym problemów.
Kupiłem tez jakis zamiennik przez internet (dałem cos około 50 zł z przesyłką). Tak na oko to różnił się tylko od oryginału kolorem, a grubość uszczelki gąbkowej była taka sama. Nawet przez mysl mi nie przeszło by to jakos dodakowo
uszczelniac,,, Ale teraz tu czytam, że są gorzej wykonane filtry. Czy były jakieś szczeliny po spasowaniu po całej długości krawędzi czy fragmentami? Pomierzyłeś np. suwmiarką oba filtry? Ile grubości ma gąbka uszczelniająca?
Po wymontowaniu swojego filtra porównam go z oryginałem bo mam gdzies zachowany i zobaczę co i jak.
Musze byc czujny przy zamówieniu nowego filtra, bo w prosty sposób można sobie silnik załatwic,,,
Awatar użytkownika
ogur69
Po kostki w błocie

zamiennik poprostu po włożeniu na miejsce miał lekkie luzy i robiły się szczeliny po posmarowaniu w airboxie jest czysto bez kurzu takwięc takie doszczelnienie zdaje egzamin robie tak już półtora roku orginał był ciaśniejszy ale miał tylko twardszą gąbke ajest 3x droższy.ten który był jeszcze po niemcu miał papier filtrujący białego koloru może to orginał choć niemiał żadnych oznaczeń
dzekson
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600E '99 / XL650V '00

Post autor: dzekson »

Zajrzałem dzisiaj do swojego filtra i nie jest tak źle. Na pewno jest to zamiennik, porównałem go z oryginałem, różnią się kolorem materiału filtrującego, wymiary są identyczne co do 1/10 mm, grubość gąbki uszczelniajacej także taka sama.
Jest faktycznie tak, że po osadzeniu filtra w komorze airboxa są lekkie luzy lecz tylko od zewnątrz, natomiast im głebiej w airbox to luzy zanikają. I to dotyczy obu filtrów: oryginalnego i zamiennika.
Jednak gąbka uszczelniająca jest dociskana do krawędzi airboxa bo nosi ślady odkształcenia (ubicia)
Chwilę się zastanowiłem jak to sie dzieje. Odpowiedz dały oględziny przykręcanej pokrywy airboxa. Otóż ma ona kilka ułozonych w rzędzie żeberek wyprofilowanych klinowo. I to one przy montażu całości wchodząc głębiej w komorę dociskają krawędz frontową filtra do obudowy, niwelując luzy do minimum.

Zrobiłem nawet taki prosty pomiar ile tego docisku jest. Otóż usunąłem ze starego filtra całą gąbkę i w jej miejsce wzdłuż przedniej krawędzi przykleiłem pasek plasteliny grubości około 3 mm. Po włożeniu takiego filtra i przyłożeniu obudowy airboxa okazało się po wyjęciu, iż pasek plasteliny uległ spłaszczeniu do niecałego 1 mm.
Nie ma więc potrzeby smarowania uszczelki gąbczastej smarem aż tak gęsto jak opisał to ogur69.
Wystarczy przesmarować ją lekko olejem silnikowym aby łapała drobiny kurzu w poblizu i to wszystko.

Fota filtra z widocznym odkształceniem uszczelki:
http://p1.bikepics.com/pics/2010/03/10/ ... 9-full.jpg
Fota pokrywy airboxa z widocznymi klinowymi "dociskaczami":
http://p1.bikepics.com/pics/2010/03/10/ ... 2-full.jpg

ogur69 pisze:zamiennik poprostu po włożeniu na miejsce miał lekkie luzy i robiły się szczeliny po posmarowaniu w airboxie jest czysto bez kurzu takwięc takie doszczelnienie zdaje egzamin robie tak już półtora roku orginał był ciaśniejszy ale miał tylko twardszą gąbke ajest 3x droższy.ten który był jeszcze po niemcu miał papier filtrujący białego koloru może to orginał choć niemiał żadnych oznaczeń
Awatar użytkownika
ogur69
Po kostki w błocie

dobry pomysł z tą plasteliną. umnie poprostu piach i kusz a nawet małe owady się dostawały po kilku wyjazdach w teren .po smarowaniu uszczelki problem znikł
alewkowicz1
Czyścioch

Post autor: alewkowicz1 »

czy filtr w xt trzeba czymś jeszcze dodatkowo nasmarować ( uszczelnić)???
Awatar użytkownika
bohun
Po kostki w błocie
Motocykl: XL600V PD10

Post autor: bohun »

alewkowicz1 pisze:czy filtr w xt trzeba czymś jeszcze dodatkowo nasmarować ( uszczelnić)???
Jak najbardziej trzeba. Są w sklepach specjalne preparaty w aerozolu do nasączania filtrów powietrza. Filtr najlepiej przed nasączeniem wygotować i dobrze wysuszyć ;)
Chwalę sobie filtr ten z gąbki, bo ten papierowy jakoś mnie nie przekonuje.
Kto prędko daje, ten 2 razy daje.
alewkowicz1
Czyścioch

Post autor: alewkowicz1 »

jeszcze jedno pytanie
oryginał czy zamiennik ?
czy bedzie duża różnica w eksploatacji filtra ?
Awatar użytkownika
bohun
Po kostki w błocie
Motocykl: XL600V PD10

Post autor: bohun »

Pewnie trzeba się samemu przekonać, ale myślę że jak będziesz doglądał filtr to i zamiennik posłuży. ja bym brał zamiennik jeśli jest o wiele tańszy. :)
Kto prędko daje, ten 2 razy daje.
ODPOWIEDZ