xt 600 '92 3tb olej

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Re: xt 600 '92 3tb olej

Post autor: Pawlo »

Nie faworyzuję TKRJ, bo dla mnie ten tłok w żaden sposób nie urywa dupy. Ale że się nie rozsypał po tych kilku kkm mojej jazdy to klasyfikuję go jako nadający się do użycia :lol: A żeby porównać go do Wossnera to bym musiał zajeździć obydwa, czyli jeździć tym moto do usranej śmierci - chyba reszta osprzętu by tego nie przeżyła :) Obecnie opinie są na zasadzie każdy swoje chwali :roll: Ale wiesz Gacek, zawsze możesz przy następnym remoncie wrzucić TKRJ i w końcu będzie jakaś obiektywna opinia :P
Obrazek
JAWKA SIEDLCE
Po kostki w błocie
Motocykl: xt600

Post autor: JAWKA SIEDLCE »

prawde mówiąc a wie ktoś jaka jest norma zużucia oliwy w xt . 150 ml na 500 to nie jest zużycie oliwy . czuje że norma serwisowa na xt to będzie ok 1l na 1000 km :roll:
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Bez przeginania mój na 4 litrach robi od zmiany do zmiany z dolewkami a poci mi się delikatnie kapa i z czujnika luzu pokapywało .Nie sugeruję się do końca licznikiem .bo myślę że realny przebieg dla silnika jest co najmniej 20 % większy niż licznikowy tze wzgl ze tylne koło często leci slajdem :|
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
owoc
Czyścioch
Motocykl: Yamaha XT 600 3TB

Post autor: owoc »

Cześć ponownie. Miarkę oleju mam taką:
Obrazek
taki gładki pręt. Fabrycznie żadnej skali max min nie ma na nim. Ale poprzedni włściciel zaznaczył nożykiem skalę i mówił że na wkręconym sprawdzać. Hmm.

W takim razie jak nie wkręcać tej miarki to za skalę mam przyjąćjakie wymiary od korka?

Dzisiaj rozgrzałem piec do 110 i po powrocie postawiłem go na kostce nie na trawie jak zawsze. Cały silnik jest suchy, ale zauważyłem, że z (chyba to jest śruba spustowa) kapie olej, sączy się ale takimi kropelkami że nie widać wycieku (kropelka spadnie i sucho). I chyba pod ciśnieniem gdy się zagrzeje spier*la w locie podczas jazdy. Jak jest w miarę chłodny to nic nie ucieka.

Xt o dymku nawet nie śni żeby z rury wypóścić więc z tłokiem jest wporządku. Tą śrubą pod lewym karterem spuszcza się tylko olej z silnika?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

Jeżeli pytasz o element numer 11 na poniższym schemacie to tak - jest to śruba spustowa oleju :) Połóż moto na prawy bok, wykręć śrubę, uszczelnij i zapomnij o wycieku :)

Image
ODPOWIEDZ