Xt 600 gaźnik

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
kubakuba
Czyścioch
Motocykl: XT 600 3TB

Xt 600 gaźnik

Post autor: kubakuba »

Witam, po 3 dniach mordowania sie z gaźnikiem zwracam sie do was o pomoc. Motocykl xt 600 3tb 94r. Po zakupie na wolnych chodzi ładnie, przy gazowaniu dusi go na niskich obrotach, wyzej juz sie lepiej wkręca, natomiast nie było czuć dołączania sie gaźnika podcisnieniowego. Czyszczenie i regulacja, okazało sie ze węzyk idący z komory pływaka do gaźnika jest zatkany specjalnie, odetkałem i połączyłem. Po odpaleniu było jescze gorzej, chodził tylko na wolnych, po dodaniu gazu od razu sie dusił i gasł. Zakupiłęm drugi gaźnik z Tenere, po regulowaniu wedlug serwisowki w ogole nie pali, iskra jest, swieca nowa. W tenerce spisywał sie dobrze. W starym ustawiłem iglice na środek, poziom paliwa "na sucho" 25-27mm i odpalał po paru strzałach na dosłownie 3 sekundy i gasł. W jednym i drugim gaźniku kiedy odkrecam śrube spustowa z komory pływaka nie wylewa sie paliwo, czy tak ma byc ? Swieca dalej jak nowa, w sumie motocykl chodził na niej łącznie 30 sekund. No to koniec mojego wypracowania, ma ktos jakies pomysły? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maro
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha XT600 2KF

Re: Xt 600 gaźnik

Post autor: Maro »

Paliwo dochodzi do gaźnika bez problemowo? Sitko na kraniku w baku nie przytkane?
Yamaha XT600 2KF
kubakuba
Czyścioch

Paliwo dochodzi. Na gaźniku od tenere motocykl w ogole nie odpalił, nawet nie zalapał, ale po wyjeciu gaznika przepustnice byly lekko mokre po benzynie. Stary gaźnik ma jeszcze tak jakby króciec od powietrza bezposrednio do częsci podcisnieniowej z air boxa, za to w tym z tenere tego nie ma
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

A skąd pomysł wstawiania gaźnika z tenerki do 3 tb :roll:
Moim zdaniem zbyt mało informacji podajesz :| Jak masz gaznik z 3tb nie zamontowany zwróc uwagę czy działa ci przepustnica podciśnienia tzn czy podcisnienie unosi ją płynnie po otwarciu mechanicznej przysłony skoro nie odczuwasz jej otwarcia .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

kubakuba pisze:Witam, po 3 dniach mordowania sie z gaźnikiem zwracam sie do was o pomoc. Motocykl xt 600 3tb 94r. Po zakupie na wolnych chodzi ładnie, przy gazowaniu dusi go na niskich obrotach, wyzej juz sie lepiej wkręca, natomiast nie było czuć dołączania sie gaźnika podcisnieniowego. Czyszczenie i regulacja, okazało sie ze węzyk idący z komory pływaka do gaźnika jest zatkany specjalnie, odetkałem i połączyłem. Po odpaleniu było jescze gorzej, chodził tylko na wolnych, po dodaniu gazu od razu sie dusił i gasł. Zakupiłęm drugi gaźnik z Tenere, po regulowaniu wedlug serwisowki w ogole nie pali, iskra jest, swieca nowa. W tenerce spisywał sie dobrze. W starym ustawiłem iglice na środek, poziom paliwa "na sucho" 25-27mm i odpalał po paru strzałach na dosłownie 3 sekundy i gasł. W jednym i drugim gaźniku kiedy odkrecam śrube spustowa z komory pływaka nie wylewa sie paliwo, czy tak ma byc ? Swieca dalej jak nowa, w sumie motocykl chodził na niej łącznie 30 sekund. No to koniec mojego wypracowania, ma ktos jakies pomysły? Pozdrawiam
Pomysł jest jeden. Sprawdź poziom paliwa w komorze pływakowej. Yamaha podaje błędne dane ustawienia "na sucho", czy jak niektórzy nazywają "na odwrócony gaźnik". Dotyczy to zarówno XT600 jak i późniejszych XTZ660. Ustawienie 25-27mm z miejsca oznacza zbyt niski poziom paliwa. Ustaw go metodą na wężyk, czy tam "na mokro" jak kto woli ;)
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

ile macie mm poniżej komory pływakowej?
kubakuba
Czyścioch

Gaznik z tenere ponieważ znajomy miał do sprzedania a innego nie znalazłem. Problem rozwiązany. Blaszka od zaworka iglicowego w komorze była wygieta źle i po skreceniu gaznika od razu zawór się zamykał. Nie miałem przewodu i po 2 próbach reg na sucho odpalił jak ustawiłem pływak na 24 mm. Jedną dysze zmieniłem bo w tenere była mmniejsza. Czyli twierdzisz żeby znaleźć gaznik z 3tb czy jeździć na tym jak wszystko ok ? Dzięki za zainteresowanie tematem :)
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

qpa pisze:ile macie mm poniżej komory pływakowej?
to jest dobre pytanie ? 8-) przezywam ostatnio jakieś paliwowe perypetie i się zastanawiam czy dobrze myślę a mam lenia i nie chce mi sie bawić w demontaż gaxnika .Na zamontowanym gaźniku w króćce Linia komory niestety nie przebiega w moim typie w poziomie wiec myślę ze jak na pochyleniu mam 7 mm w najwyższym położeniu i skoro pływak ma kształt walca to na wypoziomowanym tez powinno być tyle samo :?
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

qpa pisze:ile macie mm poniżej komory pływakowej?
Ja np. mam 0mm :mrgreen: Na granicy przelewu ;)
Obrazek
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

no u mnie też było prawie na krawędzi, dlatego pytam
ODPOWIEDZ